wtorek, 8 marca 2016

Chleb markook czyli saj bread

Saj bread nazywany też markook (markouk) to rodzaj popularnego na Bliskim Wschodzie płaskiego, okrągłego chleba pieczonego na czymś w rodzaju odwróconego do góry nogami woka zwanego "saj" Ja robiłam saj bread na zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny.
Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie, najlepiej bez jakichkolwiek wytłoczeń, no chyba, że chcecie mieć wzorki na chlebie :D

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka cukru 
  • półtorej łyżeczka suchych drożdży lub 12 gramów świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 łyżka stołowa mleka w proszku
Przygotowanie
Jeśli używamy świeżych drożdży to najpierw trzeba przygotować zaczyn (tutaj przepis)
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zagnieść ciasto. Kiedy ciasto przestanie kleić się do rąk lub misy miksera,  uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, przykryć ściereczką i odłożyć na 1 - 2 godziny do wyrośnięcia.
Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę na okrągły cienki placek i smażyć na mocno rozgrzanej nieprzywierającej patelni z obu stron do czasu aż chleb uzyska jasno brązowy kolor. Jeśli chcecie uzyskać idealnie okrągłe chlebki to po rozwałkowaniu wystarczy odciąć nierówne krawędzie  za pomocą np. miski o odpowiedniej średnicy.
Podawać z wymieszanym z oliwą zaatarem (tutaj przepis)  lub zawinąć w chlebek ulubione dodatki.  Najlepiej smakuje jeszcze gorący :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...