czwartek, 17 grudnia 2015

Jak zrobić rozczyn / zaczyn ze świeżych drożdży

Dobrze przygotowany rozczyn stanowi gwarancję ładnie wyrośniętego i pulchnego ciasta drożdżowego. Aby taki uzyskać, drożdże powinny być jak najświeższe.

Składniki
  • 25 g świeżych drożdży (1/4 standardowej kostki drożdży) o temperaturze pokojowej
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki cukru
  • 80 ml letniego mleka (mleko podgrzewamy do temperatury 35-37 stopni ponieważ zbyt wysoka temperatura zabija drożdże, a zbyt niska spowoduje długi czas wyrastania).
    Przygotowanie
    Drożdże rozkruszyć do szklanego lub ceramicznego  naczynia, dodać cukier i rozcierać, do czasu aż zrobią się płynne. Dodać letnie mleko i mąkę i energicznie mieszać uważając, aby nie pozostawić grudek.
    Rozczyn drożdżowy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny do wyrośnięcia

    Uwaga: wszystkie składniki na rozczyn odejmujemy z przepisu na wybrane ciasto drożdżowe

    1 komentarz:

    1. Z ciast drożdżowych preferuję pizzę :) Nigdy nie wsypuję świeżych drożdży bezpośrednio, tylko zawsze przygotowuję rozczyn, ale robię go na bazie ciepłej wody zamiast mleka (jakoś nie widzi mi się używanie mleka do pizzy). Robiąc zaczyn mamy pewność, że drożdże nie są zepsute czy martwe (o ile fermentacja ruszy), a ciasto ładnie wyrośnie. Alternatywą jest użycie drożdży instant, choć sam ich unikam, jakoś nie jestem do nich przekonany. Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń

    Camelkowe opowieści

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...