Obraz

Samosa - pyszne pierożki po raz drugi

31/03 2015
kategoria  ·    ·  
To nasz drugi przepis na  samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie najbardziej smakowało Panu Boczkowi - naszemu Koledze z forum wędliniarskiego. Mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu. Składniki ciasta 500 g mąki pszennej plus mąka do podsypywania podczas wałkowania ciasta 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 4-5 ł…
Obraz

Bigos staropolski

30/03 2015
kategoria  ·    ·  
Bigos staropolski Przepis na bigos z kapusty kiszonej i słodkiej.  Bigos staropolski przepis na bigos z kapusty kiszonej i słodkiej. Ilekroć na grupach kulinarnych pojawia się przepis na bigos staropolski, bigos myśliwski, bigos orientalny (przepis) czy jakikolwiek inny bigos, tylekroć wywołuje emocje. I nie ma w tym nic dziwnego, bo tradycyjny bigos to narodowe danie kuchni polskiej. Na dodatek n…
Obraz

Bardzo puszysty sernik z rodzynkami

27/03 2015
kategoria  ·    ·  
Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, ( tutaj przrpis ) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować.  Jako baza posłużył przepis na nasz ulubiony bardzo puszysty sernik z rodzynkami, ale zamiast twarogu użyłem 6 dniowego labnehu. Składniki - proporcje na blachę o wymiarach 31 na 21 cm Masa serowa 1 kg tłustego twarogu lub 1 kg twarogu sernikowego lub 1…
Obraz

Kiełbasa resztkowa z szynkowaru

26/03 2015
kategoria  ·    ·  
Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków. Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa Starego…
Obraz

Aromatyczny boczek z szynkowaru

20/03 2015
kategoria  ·    ·  
Postanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł aromatyczny boczek z szynkowaru, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej. Składniki 800 g boczku ze skórą, ale bez kości (my preferujemy dość tłusty) 16 gramów przyprawy mieszanki Peklosmaczek K 16 gramów mieszanki Szeherezada S 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez…
Obraz

Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko

19/03 2015
kategoria  ·    ·  
Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko   Przepis na surową białą kiełbasę własnej roboty Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko była na emigracji naszym marzeniem.  Przepis na surową białą kiełbasę własnej roboty jest prosty, ale brakowało nam składników. Od dłuższego czasu domowe wędliny, m.in. białą kiełbasę robimy sami. Od Pana Boczka (to nie żart, tylko nick internetowy naszego…
Obraz

Co to jest szynkowar

19/03 2015
kategoria  ·    ·  
Jako, że do mojego wczorajszego posta komentarzy było niewiele, za to maili z pytaniem "co to jest szynkowar" całkiem sporo postaram się w skrócie odpowiedzieć. Szynkowar służy do robienia w domu doskonałych, zdrowych wędlin z dowolnego rodzaju mięsa. Na dzień dzisiejszy przygotowaliśmy już w naszych szynkowarach:- kiełbasę drobiową, - mielonkę typu gulasz angielski (za mało przypraw w…
Obraz

Jogurtowe placki z jabłkami

13/03 2015
kategoria  ·    ·  
Lubimy od czasu do czasu słodkie kolacje. Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar. Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ? Niebo w gębie! Jogurtowe placki z jabłkami - składniki 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane cias…
Obraz

Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować

8/03 2015
Pewnie każdemu z nas zdarzyła się sytuacja, że dostaliśmy od znajomych przepis na super jedzonko, tylko...... za cholerę nie mogliśmy nigdzie kupić jakiegoś składnika. Nam się to przytrafiało wielokrotnie, zwłaszcza podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej o czym często pisałem na naszym blogu W pustyni bez puszczy - Arabia Saudyjska oczami Polaka Tak więc, niejako z potrzeby chwili pojawił się po…
Obraz

Ricotta domowa - włoski smak w polskiej kuchni

1/03 2015
kategoria  ·    ·  
Naszło nas ostatnio na robienie serów, serków, twarożków i tym podobnych wynalazków. Skoro można zrobić ser z jogurtu, to można z mleka i maślanki :) Proste, szybkie do zrobienia i przynajmniej wiem co jemy. Ser z poniższego przepisu smakiem i konsystencją jest bardzo zbliżony do włoskiego sera ricotta lub cypryjskiego anari więc z powodzeniem można go wykorzystać jako ich zamiennik. W oryginal…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: