poniedziałek, 28 marca 2016

Piernik z automatu do chleba

Leniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz to też nie będę specjalnie zdziwiony :D
Ale przyznać muszę, że piernik był bardzo smakowity, chociaż musiałem go po swojemu "dosmaczyć" :)

Składniki
  • 250 ml mleka
  • 3 jaja
  • 30 g drobno posiekanego masła
  • 5 łyżek miodu 
  • 3 łyżki konfitur lub powideł (śliwkowe, wiśniowe, malinowe lub tak jak u nas jeżynowe, bo w całym Al-Khobar innych nie było)
  • opcjonalnie 1 łyżeczka carob molasses (melasa z drzewa świętojańskiego - nie jest konieczna, ale my lubimy)
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 czubata łyżka stołowa przyprawy do pierników z tego przepisu (można wsypać trochę więcej jeśli ktoś preferuje bardziej wyrazisty smak lub w wersji uproszczonej dodać 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 łyżeczki bardzo drobno posiekanych lub mielonych goździków, 1/2 łyżeczki drobno posiekanego jałowca, dużą szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę czarnego pieprzu) 
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki rodzynek 
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • opcjonalnie polewa czekoladowa z tego przepisu
Przygotowanie
Składniki z wyjątkiem bakalii umieszczamy w automacie w podanej wyżej kolejności. Orzechy i rodzynki dodajemy po sygnale dźwiękowym.
Ustawiamy program ciasto, w razie potrzeby dopiekamy około 10 minut
Po upieczeniu i wystygnięciu można polać polewą czekoladowąi ewentualnie obsypać wiórkami kokosowymi





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...