piątek, 14 marca 2014

Piernik Dominy

Ola dostała od swojej koleżanki Dominiki przepis na piernik wielce smakowity :)
Niestety Domina bloga nie prowadzi nad czym niezmiernie ubolewam, bo sam bym chętnie niektóre Jej przepisy wykorzystał :)
Jak się to skończyło - możecie się łatwo domyśleć - otóż zobaczyłem na Skype moją Żonę z minę godną kota ze Shreka, a zaraz potem padło nieśmiertelne w takich sytuacjach pytanie  - "Wielbłądku upieczesz.....  ???"


Otóż nie upiekę, bo....
- nie mam przyprawy do piernika
- na dworze jest ponad +30 stopni w cieniu, zanim Ola przyjedzie w Arabii Saudyjskiej będzie już środek wiosny i zrobi się jeszcze cieplej, a ja nie mam zamiaru  upiec się razem z tym piernikiem, bo wtedy byłyby dwa ciasta - jeden świeży i jeden bardzo stary piernik w kształcie Wielbłąda :P
- muszę dbać o linię Małżonki Mej Aleksandry, żeby nie nabrała nadmiernych krągłości,  jak większość tutejszych expatów
Ponieważ jednak uważam, że przepis jest godny uwagi a i Ola smak tego piernika zachwalała pod niebiosa, więc za zgodą Dominiki podaję Wam przepis, z którego sam chętnie skorzystam, ale...... dopiero zimą :)

Składniki - piernika
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 12 dag margaryny,
  • 1 szkl cukru kryształu, 
  • 2 jaja,
  • 4 łyżki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 15 dag rodzynek,
  • tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
Składniki polewy
  • 3 łyżki wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1/4margaryny,
  • zapach migdałowy
  • 2 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe lub migdały w płatkach do dekoracji

Przygotowanie piernika
Margarynę roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jaja wbijamy do wysokiego naczynia. Dodajemy cukier kryształ i miksujemy, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie do masy dodajemy szklankę mleka, 3 łyżeczki kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i całym opakowaniem przyprawy do piernika. Delikatnie mieszamy wszystkie dodane do masy składniki i na sam koniec dokładamy powidła śliwkowe. Wlewając powoli chłodną rozpuszczoną margarynę miksujemy delikatnie mikserem na najniższych obrotach, aż wszystkie składniki się połączą. Wsypujemy rodzynki mieszamy lekko. Tak przygotowaną masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚ C przez 1 godzinę

Przygotowanie polewy
Wszystkie składniki wsypać do niewielkiego garnka i gotować cały czas mieszając, aż wyparuje woda. Posmarować piernik i posypać na gorącą polewę według uznania wiórki kokosowe lub płatki  migdałów.

 

2 komentarze:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy Szczegóły na: http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/
    Zapraszam również na mój blog: http://kulinarnieszaleni.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...