3/16/2014

Przyprawa do piernika


Ponieważ Saudyjski Wielbłąd ma (jak zauważyliście w poście Piernik Dominy) problem ze zrobieniem dla mnie piernika, więc jako Bardzo Dobra Żona postanowiłam Mu ułatwić życie dodając przepis na przyprawę do piernika, w skład której wchodzą składniki dostępne w każdym sklepie w Arabii Saudyjskiej :P
Tym samym nie będzie miał już argumentów, że nie może mi upiec ciasta.
Pozostałe problemy też rozwiązałam:
- temperatura na zewnątrz nie ma wpływu na pieczenie, bo w domu jest klimatyzacja
- dbanie o to abym nie przytyła, to też żaden argument, bo nie muszę przecież zjeść od razu całego piernika - zresztą podobno z piernikami jest tak jak z winem i Saudyjskimi Wielbłądami - im starsze tym lepsze :P
pozdrawiam serdecznie
Ola vel Gadzina vel Camelot

Składniki
  • 4 - 5 łyżeczek mielonego cynamonu 
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka stołowa mielonego kardamonu 
  • 3/4 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 1/2 łyżeczki całych goździków
  • 2- 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 mały liść laurowy
  • duża szczypta mielonej kolendry
  • opcjonalnie ziarenka z jednej laski wanilii
  • opcjonalnie 1 łyżka stołowa suszonej skórki pomarańczowej

Przygotowanie
Pieprz, goździki, ziele angielskie, anyż i liść laurowy zmielić w młynku do kawy lub blenderze, a następnie dodać pozostałe zmielone przyprawy i dokładnie wymieszać. 
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w ciemnym miejscu. 
Na 1 kg mąki dodajemy 3-4 łyżeczki przyprawy.


3 komentarze:

  1. A ja od piernika wolę zdecydowanie ciasto marchewkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj podpadniesz Autorce przepisu, podpadniesz :D

      Usuń
  2. Ciasto marchewkowe jest super :D również nie jestem miłośniczka piernika.

    OdpowiedzUsuń
Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger