niedziela, 8 września 2013

Faszerowana cukinia czyli كوسا محشي

Zdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju
Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd. 
Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów ma tyle, ilu kucharzy :)

Składniki (porcja dla 3 - 4 osób) 
  • 8 - 9 małych zielonych cukinii (im mniejsze, tym lepsze)
  • 1 czubata łyżka soli
Sos
  • 4 czubate łyżki stołowe koncentratu pomidorowego lub 1 litr przecieru pomidorowego lub 6 dużych mięsistych posiekanych pomidorów 
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • sól i pieprz do smaku  
  • woda  
  • olej lub masło do smażenia
  • ewentualnie 1 kostka rosołowa
Farsz (można go z powodzeniem stosować do faszerowania papryki, patisonów, pomidorów, liści winogron i innych warzyw)
  • 1/4 szklanki nieugotowanego ryżu  
  • 300 g  mielonej wołowiny lub jagnięciny 
  • 1 mała cebula bardzo drobno posiekana (można ją zeszklić na maśle przed dodaniem do farszu)
  • 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki  
  • 3 łyżki stołowe posiekanej mięty
  • 3 łyżki stołowe posiekanej natki kolendry
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego lub 2 posiekane pomidory   
  • 1 łyżeczka przyprawy baharat (tutaj link) lub ras el hanout (kliknij po przepis) - nie jest konieczne, ale ja lubię :) 
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili 
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego   
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu  
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie)  
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Cukinie dokładnie umyć, usunąć koniec z ogonkiem odcinając ok. 2 cm, a z drugiego końca delikatnie, żeby nie naruszyć całości, wydłubać zdrewniałą część. Ostrożnie wydrążyć miąższ ze środka, pozostawiając ścianki o grubości ok. 0.5 cm. Można to zrobić łyżeczką z długim trzonkim - taką, jak do caffee latte. Wymaga to dużej cierpliwości i uwagi, żeby nie przebić cukinii, ale smak potrawy to wynagrodzi :)
W dużym naczyniu rozpuścić czubatą łyżkę soli i namoczyć wydrążone cukinie przez 10 minut, a następnie odcedzić (dzięki temu, cukinie pozostaną jędrne po ugotowaniu)
Farsz - wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, odstawić na godzinę, żeby ryż wchłonął wilgoć, a następnie napełnić nim cukinie pozostawiając na końcu ok. 1 cm wolnego miejsca.
Sos - cebulę zeszklić na oleju lub na maśle, dodać posiekany czosnek i smażyć ok. 2 minut. Po tym czasie dodać pomidory, wodę i przyprawy.
Napełnione farszem cukinie umieścić w naczyniu z sosem i doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować około godziny, aż cukinie będą miękkie.
Informacje jak wydrążyć cukinie znajdziecie tutaj (strona w jąz. angielskim)

4 komentarze:

  1. swietny blog, mozna dowiedziec se duzo o kuchnia Arabii Saudyjskiej i temu podobnym krajom. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za wizytę i komplementy i zapraszam częściej - także na nasze pozostałe blogi :)

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...