8/06/2015

Ras el hanout - przyprawa marokańska

Ras el hanout to bardzo popularna w krajach Afryki Północnej, a szczególnie w Maroku (tutaj fotorelacja) mieszkanka przyprawowa, w skład której  wchodzi kilkadziesiąt ziół w tym także wiele występujących jedynie w tym regionie. 
Każdy sklep, każda restauracja, każdy dom ma swój własny przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki.
Ras el hanout  można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine kończąc.
Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak :)

Ras el hanout – wersja pierwsza
  • 2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 
  • 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu,  
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu  
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki szafranu 
  • 1/3 łyżeczki galangalu
  • 2 zmielone liście laurowe
Ras el hanout –  wersja druga
  • 2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne 
  • 1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca 
  • 1 łyżeczka mielonej prażonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonych suszonych płatków róży
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki curry 
  • 1/4 łyżeczki mielonego anyżu 
Źródło
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger