niedziela, 24 lutego 2013

Tajine z wołowiny - potrawa marokańska (tadżin, tagine)

Składniki
  • ok 1 kg wołowiny (może być pręga)
  • 4 - 5 moreli suszonych
  • 5 - 6 suszonych śliwek
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 średnie marchewki
 

Przyprawy

Najlepiej byłoby dodać gotową mieszankę Ras el hanout, ale jeśli nią nie dysponujemy wystarczy też:
  •  1/4 łyżeczki lub nieco mniej: gałki muszkatołowej,  kurkumy,  zmielonych goździków, zmielonej kolendry,  cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • jeśli ktoś lubi można dodać pół szklanki soku z pomarańczy oraz pod koniec duszenia kilka nitek szafranu
  • opcjonalnie oliwa do podsmażenia mięsa i cebuli 
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz) obsmażyć na suchej patelni do zrumienienia (opcjonalnie można to zrobić na niewielkiej ilości oleju).
Do naczynia tajine (lub płaskiego garnka o grubym dnie), włożyć posiekaną cebulę, suszone śliwki, morele, przyprawy i  wymieszać. Dodać podsmażone mięso i zalać taką ilością wody, aby sięgała do połowy wysokości mięsa.
Ustawić płomień na jak najmniejszy, przykryć garnek i gotować około 4-6 godzin pod przykryciem.
Po tym czasie dodać pokrojone w słupki marchewki i gotować jeszcze godzinę.
Podawać z białym pieczywem lub chlebem pita.
Tajine można też przyrządzić w wolnowarze, czas gotowania wynosi wówczas 9-10 godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...