8/29/2013

Baharat - smak Bliskiego Wschodu


Baharat to doskonała  saudyjska  mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę 
Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry) stosowana jest na całym Bliskim Wschodzie oraz w Turcji i Iranie.
I jeszcze jedna ciekawostka - w sklepach w Arabii Saudyjskiej nie da się kupić baharatu - tę mieszankę każdy przyrządza sam.

Składniki 
  • 1 łyżka stołowa chili w proszku   
  • 1,5 łyżeczki zmielonego kminku 
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1,5 łyżeczki mielonej suszonej skórki z limonki lub cytryny (ewentualnie można zastąpić dużą szczyptą imbiru lub całkowicie pominąć) 
  • 1 łyżeczka mielonych goździków 
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 
  • 1 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej 
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry  
  • 1/2 łyżeczki szafranu 
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki kurkumy lub 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego  lub 1/2 łyżeczki curry lub 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  
Przygotowanie:
Jeśli używamy przypraw w całości (np. pieprz, goździki, nasiona kolendry itd)  to najwygodniej zmielić je w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu.

Wszystko dokładnie wymieszać  i przechowywać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku w ciemnym miejscu.








8 komentarzy:

  1. Przyznam, że jeśli chodzi o domowe mieszanki przypraw to używam ich dość rzadko, chyba, że po prostu mieszam na bieżąco, tuż przed przygotowaniem potrawy - raczej nie mieszam na zapas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka ilość mieszanki w naszym wypadku wystarcza średnio na 3-4 potrawy, a używamy jej do wielu dań, więc nie ma szans wywietrzeć :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. może być i kminek i kumin, to zależy co mam w danej chwili pod ręką

      Usuń
  3. ta przyprawa jest wysmienita, super nadaje smak potrawie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta przyprawa ma tyle odmian, że za każdym razem możesz mieć mięso o innym aromacie

      Usuń
  4. Zrobiłam dziś (od wczoraj mięsko sobie leżało w przyprawie) wieprzowinę w baharacie. Upiekłam kawałki wieprzowiny w rękawie, dodałam jednak drobinę soli, bez tłuszczu i wody. Wyszła wyśmienicie, zupełnie inne mięsko. Jest soczysta.
    Pozdrawiam lulu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lulu - toż to zbrodnia nad zbrodniami :D Wołowina jest haram :P

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger