1/05/2018

Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo zagęszczanego zasmażką, a jego historia sięga XVI wieku.
Pochodzenie słowa "chowder" nie zostało dotychczas wyjaśnione. Prawdopodobnie wywodzi się od francuskiego określenia kociołka (franc. chaudron) lub kuchenki (franc. chaudière) na której gotowano pierwsze chowdery.
Pierwotnie chowdery jadano głownie na żaglowcach lub w miastach portowych, a ich główny składnik stanowiły ryby i owoce morza. Nie mniej popularny jest chowder kukurydziany w skład którego wchodzą kukurydza, cebula, ziemniaki, mleko lub śmietana, a często także pomidory.
Chowder kukurydziany to dobry pomysł na wzbogacenie naszego menu w jesienne i zimowe miesiące.
Więcej informacji o historii chowderów znajdziecie na stronie What's cooking America, a ja gorąco zachęcam do  wypróbowania naszego przepisu na tą gęstą, pożywną zupę z kukurydzą. Jest wyjątkowo smaczna, a niewielki dodatek pasty Vegamite lub Marmite dodatkowo wzbogaci ją o cenne mikroelementy.

Chowder kukurydziany naprawdę jest tego wart  :)


Chowder kukurydziany
Chowder kukurydziany

Chowder kukurydziany - składniki

  • 2 duże (350-400g) puszki kukurydzy (można zastąpić mrożoną) lub 4-5 kolb świeżej kukurydzy
  • około jednego litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 200 ml śmietany do zup lub mleka
  • 1 duża cebula 
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 papryczki chili (jeśli wolicie łagodniejszą wersję wystarczy 1 papryczka)
  • opcjonalnie 5 -6 suszonych pomidorów lub 2-3 świeże mięsiste pomidory
  • 2-3 łyżki oleju (możecie wykorzystać olej z pomidorów, jeśli używacie suszonych) 
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka  pasty Vegemite lub Marmite ***
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, mielony czarny pieprz i pieprz cayenne do smaku
  • opcjonalnie około 150 g kiełbasy chorizio
*** VegemiteMarmite to pasty zrobione z wyciągu z drożdży z warzywami i przyprawami, stosowane podobnie jak Maggi. Zawierają witaminy z grupy B (B1, B2, B12, kwas foliowy i niacynę.
Obie pasty są aktualnie dostępne są m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata
 

Chowder kukurydziany przygotowanie tradycyjne

W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Dodać drobno pokrojone pomidory i smażyć kolejne 7-10  minut, aż pomidory się rozpadną. Dodać bulion, plasterki marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i przyprawy, gotować około 20 - 25 minut lub dopóki ziemniaki nie będą miękkie. Śmietanę (lub mleko) wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i dodać do chowderu. Gotować na niewielkim ogniu jeszcze dwie - trzy minuty. Po ugotowaniu doprawić do smaku pastą Vegemite lub Marmite i zamieszać.

Chowder kukurydziany z wolnowaru

Na patelni lub w wolnowarze (jeśli macie model Crock-Pot z powłoką DuraCeramic) rozgrzać olej. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i papryczki chili, smażyć około 2 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. Dodać drobno pokrojone pomidory i smażyć kolejne 7 -10 minut, aż pomidory się rozpadną.
Całość zalać bulionem i dodać pozostałe składniki. Na około 15 minut przed końcem dodać zahartowaną kilkoma łyżkami zupy śmietanę lub mleko oraz doprawić do smaku pastą Vegemite lub Marmite i zamieszać.
Czas wolnowarzenia
opcja low - 4-5 godzin
opcja high 2-3 godziny 

Chowder kukurydziany w robotach  Kohersen Mycook 

Cebulę i czosnek wrzucić na wirujące noże, miksować przez 10 sekund z prędkością 6.
Dodać olej, posiekane chili i podsmażać przez 2 minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 1.
Dodać pokrojone pomidory i
podsmażać przez 2 minuty w temperaturze 90ºC, z prędkością 2.
Dodać  bulion,
plasterki marchewki, pokrojone w kostkę ziemniaki, kukurydzę i przyprawy, gotować około 12 minut w temperaturze 100ºC, z prędkością 2. Śmietanę (lub mleko) wymieszać z kilkoma łyżkami zupy i dodać do chowderu. Doprawić do smaku pastą Vegemite lub Marmite i gotować 2 minuty w temperaturze 80ºC, z prędkością 2. 

Chowder kukurydziany świetnie smakuje z cienkimi plasterkami kiełbasy chorizio. 


Chowder kukurydziany
Chowder kukurydziany

37 komentarzy:

  1. Nie słyszałam wcześniej o takim daniu, ale wygląda pięknie, aż przywołuje wiosnę tym kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia anglosaska nie jest popularna w Polsce, a szkoda, bo ta zupa jest bardzo smaczna

      Usuń
  2. Zupa robi niezle wrazenie. Choc musialabym papryczki pominac. Czy danie duzo by stracilo na tym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My lubimy pikantne potrawy, więc chili dodajemy prawie do wszystkiego. Nie sądzę, aby zupa straciła na smaku jeśli pominiesz papryczki

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, chociaż dużo składników potrzebuje. Ale w wolny dzień można spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię bardzo podobnie i oczywiście na ostro bo tak najbardziej lubimy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chowder nawet w wersji łagodniejszej nie powinien stracić na smaku :)

      Usuń
  5. Wygląda całkiem zachęcająco, więc na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kradnę przepis z nadzieją, że niedługo wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny przepis i do tego z kukurydzą, której jestem wielbicielką <3 I te pasty brzmią bardzo zachęcająco, muszę kupić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu. Pasty, oprócz walorów smakowych, mają dużo cennych mikroelementów

      Usuń
  8. Pojęcia nie miałam, że ta zupka się tak nazywa, kiedyś mnie nią poczęstowano i przyznaję, że jest pyszna :) Wykorzystam przepis z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że także ta wersja będzie Ci smakowała

      Usuń
  9. Pierwszy raz czytam o tym daniu :) Ja ostrych rzeczy nie lubię, więc dałabym minimalną ilosc chili :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zupa ma przede wszystkim smakować Tobie, więc nie musisz ściśle trzymać się przepisu

      Usuń
  10. Co prawda nie przepadam za ostrymi daniami ale to wygląda wyśmienicie i być może kiedyś spróbuję przygotować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchnia anglosaska nie należy do naszych ulubionych, ale ta zupa stanowi wyjątek, więc z czystym sumieniem polecam :)

      Usuń
  11. Tak na marginesie, do Biedronki przywieźli topinambury! Może zastosuję je w miejsce ziemniaków, co myślisz? Vegemite na szczęście przyleciało z Australii do znajomego - poratuje odrobiną!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy dłuższym gotowaniu topinambur się rozpadnie, musiałabyś gp dodać pod sam koniec, ale to może być ciekawy pomysł

      Usuń
  12. Smakowity pomysł na zupę. Bardzo lubię takie kombinacje z mnóstwem warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis. Zapisuję. Coś podobnego robię z kurczakiem, taka zupa kebab :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda świetnie i na pewno wypróbujemy.
    Dam znać czy się udało :)
    Piotr
    www.naszeszlaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziękuję za inspirację! :) Przygotuję jeszcze dziś <3 :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chowdery, nie tylko kukurydziany, ale i pozostałe warianty - to idealne zupy na taką pogodę

      Usuń
  16. Ciekawy przepis i wygląda pysznie. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger