Domowy syrop z czosnku

Domowy syrop z czosnku

Syrop na odporność

Domowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku, bardzo popularnego w kuchniach Wschodu i krajów śródziemnomorskich, może być dla wielu z nas nieprzyjemny, to dla własnego zdrowia warto go jednak stosować. Zanim jednak podam Wam przepis na domowy syrop z czosnku (czy jak kto woli nalewkę czosnkową) opiszę w wielkim skrócie tę nadal nie docenianą roślinę - niecierpliwi mogą ten fragment pominąć :)

Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych, a informacje o jego stosowaniu pochodzą z ok. 3000 lat p.n.e. Z powodu braku czosnku odbył się nawet strajk - strajkowali robotnicy budujący piramidę egipską około 1600 r. p.n.e. Wzmianki o czosnku pojawiają się w Biblii, na jego właściwości terapeutyczne zwracał uwagę Hipkrates, współcześnie docenili czosnek również amerykańcy eksperci wojskowi, którzy obliczyli, że regularne spożywanie czosnku podniosło sprawność bojową żołnierzy o 11%

Badania naukowe potwierdziły właściwości przeciwinfekcyjne, bakteriobójcze, dezynfekujące i przeciwpasożytnicze czosnku.

Należy zawsze pamiętać, że wszelkiego typu zioła i suplementy mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami, nasilając lub osłabiając ich działanie. Dlatego wszelkie tego typu preparaty powinny być stosowane po konsultacji z lekarzem.

Jak działa czosnek

Czosnek działa bakteriobójczo, reguluje florę bakteryjną jelit, powoduje lepsze ukrwienie naczyń wieńcowych, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie, przeciwskurczowo, wpływa korzystnie na drogi oddechowe.
W medycynie ludowej czosnku używa się do smarowania miejsc po ukoszeniach owadów, także os i pszczół.
Czosnek rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, wpływa korzystnie na pracę mięśnia sercowego i komórek mózgowych. Zapobiega wzdęciom i obniża poziom cukru we krwi.
Jego właściwości terapeutyczne wzrastają dzięki łączeniu go z mlekiem***

Jak się pozbyć zapachu czosnku

Jak podaje prof. dr hab. Jerzy Lutomski, wydobywający się z ust zapach czosnku można zredukować żując natkę pietruszki, jagody jałowca, ziarna kolendry lub kawy, albo pijąc mleko.
Podobny efekt uzyskamy poprzez ssanie cukierków mentolowych lub goździkowych. W Prowansji (Francja) jako skuteczne antidotum na zapach czosnku poleca się picie czerwonego wina i jedzenie sera.

Domowy syrop z czosnku
Domowy syrop z czosnku

 

Domowy syrop z czosnku - naturalny antybiotyk, który każdy może przygotować. 

W 1971 roku w jednym ze zburzonych klasztorów tybetańskich znaleziono gliniane tablice, na których znajdowała się starochińska receptura leku z czosnkiem. 
Według niej należy przygotować 350 gramów ząbków czosnku i wycisnąć przez praskę. Zmieszać sok z 300 gramami wysokoprocentowego czystego alkoholu i w dającym się dobrze zamknąć naczyniu przechowywać przez 10 dni w chłodnym miejscu. 
Rozlać przez gazę do butelek i po trzech dniach rozpocząć kurację:


Kolejny dzień
Pora dnia
rano
W południe
wieczorem
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
            1 kropla
            4 krople
            7 kropli
          10 kropli
          13 kropli
          15 kropli
          12 kropli
            9 kropli
            6 kropli
            3 krople
              2 krople
              5 kropli
              8 kropli
            11 kropli
            14 kropli
            14 kropli
            11 kropli
              8 kropli
              5 kropli
              2 krople
             3 krople
             6 kropli
             9 kropli
           12 kropli
           15 kropli
           13 kropli
           10 kropli
             7 kropli
             4 krople
             1 kropla


Następnie brać dziennie 3x25 kropli, aż cała ilość zostanie zużyta. Tę kurację należy po 5 latach powtórzyć.
Cytowany wyżej przepis na domowy syrop z czosnku pochodzi z książki "Czosnek znany i nieznany" autorstwa prof. dr hab. Jerzego Lutomskiego.

W Internecie znalazłam wiele podobnych receptur różniących się nieco dawkowaniem i sposobem przygotowania. Na przykład tybetańska nalewka czosnkowa Michała Tombaka zawiera 200 g alkoholu, którym zalewa się roztarty czosnek i podaje się ją dwa razy dziennie.
Przygotowując swój domowy syrop z czosnku zalałam roztarty czosnek 300 g alkoholu, ale dawkowałam go zgodnie z zamieszczoną wyżej tabelą.
Być może to autosugestia, ale istotnie czuję się lepiej.

Domowy syrop z czosnku na grypę i choroby dróg oddechowych

W książce "Czosnek znany i nieznany" znalazłam też przepis na syrop, który można stosować  przypadku chorób infekcyjnych dróg oddechowych i grypy:
  • wyciśnięty sok z 40 g zmiażdżonego czosnku zmieszać z 80 g wody i 80 g cukru (zamiast syropu cukrowego można użyć gotowy syrop z prawoślazu) 

 

Jaka ilość czosnku jest skuteczna

Zdaniem prof. Jerzego Lutomskiego, którego pozwolę sobie zacytować: "najmniejszą [leczniczą] dawką dzienną jest spożycie po jednym ząbku czosnku rano i wieczorem. Można go drobno pokroić nożem i nałożyć na kromkę razowego chleba spożywanego z gorącym mlekiem"
Profesor ostrzega jednocześnie, że podawane w dużych dawkach preparaty z czosnku są niebezpieczne dla dzieci.

Czosnek w kuchni

Czosnek jest niezbędny do przyrządzania baraniny, mięsa jagnięcego, dziczyzny, również do pieczenia i duszenia innych mięs, Można go używać do zup, sałatek, marynat i dipów.
W ostatnich dniach ciekawy przepis na czosnkowy dressing opublikowała Bogusia z bloga"Bajeczna kuchnia". 
W poście kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować znajdziecie informacje czym zastąpić liście czosnku, często stosowane w kuchni indyjskiej.

Do książki "Czosnek znany i nieznany" będziemy zapewne jeszcze nie raz wracać na naszym blogu. Publikacja wydana w 1989 roku nakładem Wydawnictwa Spółdzielczego nie doczekała się bowiem wznowienia. Autor, prof. dr hab. n. farm. Jerzy Lutomski, uznany na świecie autorytet w dziedzinie fitochemii, był przez 37 lat był dyrektorem Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu i prezesem Polskiego Komitetu Zielarskiego.

*** Fragment dotyczący działania czosnku zaczerpnęłam z książki "Rośliny źródłem przypraw",

Domowy syrop z czosnku na odporność stosowałam po raz pierwszy.

Komentarze

  1. Muszę wypróbować, bo do okresu zachorowań coraz bliżej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne to nie jest, ale w takich ilościach da się jakoś przeżyć

      Usuń
  2. Muszę wypróbować sposoby na pozbycie się zapachu czosnku...mam nadzieję, że likwidują też posmak. Jak zjem większą ilość czosnku (taki ząbek do obiadu się nie liczy) to czuję go do następnego dnia. Na szczęście mojemu dziecku karmionemu piersią to nie przeszkadza, ale mi już tak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak do końca nie udało mi się pozbyć tego zapachu, ale przynajmniej nie był aż tak intensywny

      Usuń
  3. ja uwielbiam czosnek i uzywam do praktycznie wszystkiego w kuchni.
    jem nawet taki surowy na chlepie posypany solą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy. W Arabii czosnek można kupić w paczkach o wadze pół lub jednego kilograma. Tam praktycznie tylko ekspaci kupują pojedyncze główki czosnku :)

      Usuń
  4. Syrop z cebuli stosuję od dawna, ale po czosnek nie sięgałam. Póki co ;) Dzięki za przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że.... nie będziesz miała potrzebny korzystania, zawsze to lepiej być zdrowym niż chorym :)

      Usuń
  5. W dzieciństwie mama podawała mi syrop z cebuli, ale nigdy nie słyszałam o syropie z czosnku. Musi mieć niezłą moc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bez powodu mówi się, że czosnek to naturalny antybiotyk

      Usuń
  6. Rano zrobię ten syrop, bo moją córkę zaczyna coś rozkładać. Tylko ciekawe czy ona go wypije :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli chodzi o zdrowotne właściwości czosnku, to szczególnie bogaty w nie jest czarny czosnek :) Ma więcej cennych dla zdrowia składników, a do tego wygląda i smakuje bardzo ciekawie. Polecam jako dodatek do pieczywa lub dań obiadowych, zamiast klasycznej białej wersji.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję, że nie miałam styczności z czarnym czosnkiem, ale zainteresowałaś mnie tą odmianą,

      Usuń
  8. Uwielbiam czosnek! Wzmacnia smak potraw, a do tego jest naturalnym antybiotykiem. Jak ktoś wspomniał zresztą w komentarzach- warto zainteresować się jego czarną odmianą (można poczytać o właściwościach na blog czarny-czosnek.pl). Stosuję go od kilku miesięcy i żadne przeziębienie mnie jeszcze nie dorwało. Ja akurat stosuję wersję w proszku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informacje, chętnie tam zajrzę, choć smak czarnego czosnku minie odpowiada

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: