czwartek, 27 lipca 2017

Sos mięsny do makaronu

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną.
Ta umiędzynarodowiona wersja sosu mięsnego do makaronu, mimo, że z prawdziwym spaghetti bolognese ma raczej niewiele wspólnego, stanowiła w naszym compoundzie prawdziwy przysmak. Składniki sosu najbardziej przypominają mi popularną na Bliskim Wschodzie pakistańską kheemę, którą także bardzo lubimy.



Składniki sosu
  • około 500 g mielonej wołowiny 
  • 3 bardzo duże lub 4 średnie drobno pokrojone pomidory (najlepiej  malinowe lub "bawole serce")
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru 
  • 2-3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę mielonych 
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona 
  • 1 łyżka garam masala  
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki mielonego kuminu 
  • pół łyżeczki mielonej kolendry 
  • duża szczypta kurkumy
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia 
  • sól i pieprz do smaku
 Ps. Dobrej jakości mieszankę garam masala produkowaną przez formę TRS i wiele indyjskich przypraw można kupić w sklepie "Kuchnie Świata"
Do podania
  • makaron spaghetti 
  • starty na tarce parmezan 
  • a do tego oczywiście włoskie wino - może być nawet... bezalkoholowe :) 
Przygotowanie
Na dużym ogniu, na 1-2 łyżkach oleju podsmażam mięso do chwili, aż woda odparuje, a wołowina zacznie przybierać brązowy kolor.
Na drugiej patelni, na pozostałym oleju, stale mieszając podsmażam przez minutę posiekany czosnek i imbir. Kiedy zaczną wydzielać aromat dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę. i smażę, aż cebula się zeszkli.
Podsmażoną z przyprawami cebulę i drobno pokrojone pomidory dodaję do mięsa, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i duszę około 15-20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty podlewam łyżką wody, jeśli zbyt rzadki odparowuję nadmiar płynu.
Przed podaniem posypuję parmezanem i łyżką świeżo posiekanej kolendry
*** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju.




  

2 komentarze:

  1. Mięso wołowe w połączeniu z imbirem? Takiego spaghetti na pewno jeszcze nie robiłem, a przepis bardzo intrygujący, więc pewnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Imbir i czosnek doskonale komponuje się z mieloną wołowiną, więc powinno Ci zasmakować :)

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...