piątek, 19 maja 2017

Kurczak tandoori / tandoori chicken

Popularny zarówno w Indiach jak i Pakistanie, kurczak tandoori jest specjalnością prowincji Pendżab. Tradycyjnie przygotowuje się go w wykonanych z gliny piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu).
To m.in. jeden z powodów dla których w domowych warunkach tak trudno odtworzyć smak oryginalnego kurczaka tandoori. 

Mimo, że miałam okazję wielokrotnie jeść to danie przygotowane w tradycyjnym piecu, to uważam, że nasz domowy tandoori chicken wcale nie jest gorszy, choć niestety nie ma dymnego aromatu ;) 
Można oczywiście przygotować kurczaka tandoori na grillu, co także wielokrotnie robiliśmy.
Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Piekłam kiedyś pstrąga tandoori - był wyśmienity.


Składniki 
proporcje dla 3-4 osób
  • około 1 kg podudzi lub udek z kurczaka, czasami przygotowuję tandoori z piersi kurczaka (jak widać na zdjęciu) lub z całego kurczaka pokrojonego na kilka części.
  • 2 łyżeczki mieszanki garam masala
  • 2 łyżeczki mieszanki tandoori masala
  • 1 łyżeczka kashmiri chilli (można zastąpić zwykłą mieloną papryką chili)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 150 do 200 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • sól i pieprz do smaku
Ps. 
Garam masala i tandoori masala są dostępne m.in. w sklepie Kuchnie Świata

Przygotowanie
Mięso pozbawiam skóry, kości*** i dokładnie myję. Większe kawałki udek lub podudzi dość głęboko nacinam w dwóch - trzech miejscach. Jeżeli przygotowuję tandoori chicken z piersi kurczaka, to kroję je na kawałki o wymiarach około 2x3 cm. Pokrojone mięso przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z limonki, oprószam solą i pieprzem.
Pozostałe przyprawy mieszam z jogurtem, olejem, posiekanym czosnkiem i imbirem. Tak przygotowaną marynatą nacieram każdy kawałek kurczaka i odstawiam na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki mięso pozostawiam na blacie w kuchni na około 30 minut, po czym układam kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na kratce.
Tandoori z piersi kurczaka piekę w piekarniku nagrzanym do 230-240 stopni  przez około 15 minut, po czym przełączam na funkcję grillowania (tylko górna grzałka) i dopiekam jeszcze 3 do 5 minut. Tandoori z udek lub podudzi piekę około 20 - 25 minut i także dopiekam pod górną grzałką przez kilka minut.
Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan
Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki.
Smacznego ;) 

ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. (tutaj znajdziecie kilka przepisów)
***
nie jest konieczne trybowania mięsa, ale mięso z kością musimy piec nieco dłużej.


2 komentarze:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...