Obraz

Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :)

29/11 2016
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) domowe przetwory z cytrusów.  Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent. Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie miara, a przemęczony organizm …
Obraz

Kulinarne prezenty na święta

25/11 2016
kategoria  ·    ·  
Święta zbliżają się wielkimi krokami i jak co roku pojawia się dylemat " co na prezent ". Aby uniknąć zakupowej gorączki i nie narażać swojego budżetu na pozbycie się większych sum pieniędzy niż zakładaliśmy, warto już teraz zastanowić się czym obdarować najbliższych. Nie rozwiążę tym postem wszystkich Waszych dylematów, ale ponieważ sami mamy zazwyczaj ten problem spróbuję podpowiedzieć…
Obraz

Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś

24/11 2016
kategoria  ·    ·  
Piernik staropolski dojrzewający to najlepszy z polskich pierników, miękki, rozpływający się w ustach, przepełniony korzennym aromatem Można go przełożyć powidłami, marcepanem lub masą orzechową, można polukrować lub oblać czekoladą. Lepszego ciasta na Święta nie znajdziecie :) To z poniższego przepisu możemy przygotować już dzisiaj, aby przed samymi Świętami uniknąć nawału dodatkowych zajęć. Pi…
Obraz

Koktajl na dobry nastrój czyli "Zielone koktajle. 365 przepisów"

23/11 2016
kategoria  ·    ·  
Jak doskonale wiedzą Czytelniczy tego bloga nie jestem Krzysztofem Kolumbem kulinarnego świata. Często sięgam po sprawdzone pomysły osób, które na gotowaniu znają się o niebo lepiej ode mnie. Niepodważalnymi autorytetami są dla mnie Lulu (kuchnia polska), Asima i Shehryar (kuchnia pakistańska), Dinesh (kuchnia indyjska, a dokładniej potrawy z Kerali), Zaina (kuchnia libańska). Często korzystam t…
Obraz

Pstrąg grillowany z piekarnika

16/11 2016
kategoria  ·    ·  
Sezon na grillowanie mamy już za sobą, ale smak wakacji można odtworzyć korzystając z.... piekarnika . Dziś proponuję Wam prosty przepis na grillowanego pstrąga Smacznego 😋 Pstrąg grillowany z piekarnika - składniki 2 oczyszczone i wypatroszone pstrągi 1 czerwona papryka  1 żółta papryka 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna ulubiona przyprawa do ryb sól i pieprz do smaku Pstrąg grillowany z pi…
Obraz

Jak wykorzystać białka jajek czyli... drożdżowa babka na białkach

16/11 2016
kategoria  ·    ·  
Jak wykorzystać białka jajek czyli... drożdżowa babka na białkach prosty przepis na smaczne ciasto Jak wykorzystać białka jajek czyli... drożdżowa babka na białkach jest świetnym sposobem na to aby upiec coś innego niż bezy.  Lekka, puszysta, wyjątkowo smaczna i prosta w przygotowaniu. Nie wymaga ręcznego wyrabiania ciasta i nie zajmie Wam zbyt wiele czasu (oczywiście oprócz czasu niezbędnego do…
Obraz

Babka herbaciana z bakaliami

13/11 2016
kategoria  ·    ·  
Trudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich Bałutach…
Obraz

Babka drożdżowa - na bazie przepisu z 1963 roku

10/11 2016
Przepis na tę przepyszną, bardzo puszystą babkę drożdżową, którą widzicie na zdjęciach pochodzi z wydanej w 1963 roku książki Kuchnia Polska pod red. dr Stanisława Bergera. Po powiększeniu zamieszczonego na samym dole zdjęcia będziecie mogli zapoznać się z oryginalną recepturą.  Piekąc babkę wprowadziłam niewielkie modyfikacje wynikające z tego, że chciałam upiec jedną dość dużą babkę, zamiast d…
Obraz

Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny

8/11 2016
Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów , a jej niep…
Obraz

Sól - jaką wybrać i do czego stosować

3/11 2016
kategoria  ·    ·  
Soli używamy praktycznie każdego dnia. Nawet jeśli sami nie dodajemy jej do potraw, to i tak sól spożywamy. Warto więc czasem zastanowić się czym właściwie doprawiamy lub konserwujemy nasze jedzenie. Nie zamierzam nikogo przekonywać, że ta czy inna sól jest zdrowsza i lepsza od pozostałych, ale czasem warto wiedzieć, kiedy i do jakich potraw poszczególne rodzaje soli stosować :) Warto przy t…
Obraz

Proste ciasteczka czekoladowo - waniliowe

2/11 2016
kategoria  ·    ·  
Przepisy na proste ciasta Mocno czekoladowe, z dobrze wyczuwalnym waniliowym aromatem, miękkie i pyszne ciasteczka, którym nikt się nie oprze. Na deszczową, jesienną niepogodę nie znajdziecie nic lepszego. Do tego kubek aromatycznej herbaty, ciepły koc, ulubiona książka i mamy zagwarantowany miły wieczór :) Składniki - na około 45 do 50 ciastek: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki drobnego brązo…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: