Obraz

Pikantna zupa krem z pieczonych buraków

31/03 2016
kategoria  ·    ·  
Zupa z czerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca. Do …
Obraz

Babka z ajerkoniakiem

29/03 2016
kategoria  ·    ·  
Babka z ajerkoniakiem najlepszy przepis na wilgotną babkę z likierem jajecznym. Babka z ajerkoniakiem jest puszysta, wilgotna i bardzo łatwa do przygotowania. Lekkie ciasto z  dodatkiem likieru jajecznego smakuje jak z najlepszej cukierni. Jest tak samo pyszne jak francuska babka ponczowa . Ten prosty przepis na babkę z ajerkoniakiem wykorzystuję od bardzo wielu lat, ponieważ moim zdaniem to naj…
Obraz

Sos z awokado do jajek, mięs i kanapek

28/03 2016
kategoria  ·    ·  
Sos z awokado może stanowić ciekawe uzupełnienie wielkanocnego stołu. Doskonale pasuje do pieczonych mięs, kanapek lub jako dressing do sałaty. Składniki 1 duże, bardzo dojrzałe awokado 2-3 łyżki soku z limonki lub soku z cytryny 3-4 łyżki wody lub 6-8 łyżek jogurtu  (lub więcej jeśli sos jest zbyt gęsty) 1/2 łyżeczki czosnku w proszku lub 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku opcjonalnie 1 łyżka majon…
Obraz

Piernik z automatu do chleba

28/03 2016
Leniwi się robimy, oj leniwi - nawet piernik pieczemy w automacie. Jeśli Małżonka Ma Aleksandra zrobi jeszcze w tej maszynie gulasz, to też nie będę specjalnie zdziwiony :D Ale przyznać muszę, że piernik był bardzo smakowity, chociaż musiałem go po swojemu "dosmaczyć" :) Piernik z automatu  do chleba - składniki 250 ml mleka 3 jaja 30 g drobno posiekanego masła 5 łyżek miodu  3 łyżki konfitu…
Obraz

Pasta z pieczonych buraków i fasoli

26/03 2016
kategoria  ·    ·  
Pasta pieczonych z buraków i fasoli  - jesienna pasta do kanapek  Pasta pieczonych z buraków i fasoli stanowi doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa począwszy od chleba, a na krakersach i paluszkach grissini skończywszy. Dobrze smakuje też jako dodatek do.innych warzyw A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków i fasoli możecie przyg…
Obraz

Domowy majonez na święta i nie tylko

23/03 2016
kategoria  ·    ·  
Nie ma chyba smaczniejszego dodatku do sałatek, past, dipów i jajek na twardo niż domowy majonez. Na sklepowych półkach mamy co prawda do wyboru pełną gamę wszelakich majonezów, ale oprócz jajek, oleju i przypraw najczęściej zawierają też..... konserwanty i zupełnie zbędne naszemu organizmowi dodatki w postaci np. substancji zagęszczających czy barwników. Po co więc je kupować, skoro przygotowani…
Obraz

Roladki z cukinii lub bakłażanów

22/03 2016
kategoria  ·    ·  
Nie jest to bynajmniej mój autorski przepis - pomysł zaczerpnęłam z książki Olii Hercules - "Mamuszka. Od Lwowa do Baku" o której pisałam Wam już na naszym blogu czytelniczym. Podobnie jak wiele innych przepisów zamieszczonych w tej publikacji, także roladki bakłażanów (lub jak w mojej wersji z cukinii) to prosta i tania ukraińska przystawka pozwalająca wykazać się dużą dozą kulinarnej…
Obraz

Babka piaskowa wielkanocna

19/03 2016
kategoria  ·    ·  
Lulu narzekała ostatnio, że nie potrafi zrobić babki piaskowej a bardzo ją lubi. Babka piaskowa zawsze kojarzy mi się, że świętami Wielkiej Nocy, a ponieważ Wielkanoc tuż - tuż to mam nadzieję, że tym przepisem sprawię zarówno Jej, jak i Wam  nieco radości i ułatwię przygotowania do tych chyba najbardziej radosnych świąt. Babka wyszła idealnie - lekka jak puch, delikatna, z lekko cytrynowym arom…
Obraz

Sosy do jajek na zimno

12/03 2016
kategoria  ·    ·  
Sosy do jajek na zimno  Przepis na majonez domowy i najlepsze sosy do jajek na twardo. Sosy do jajek na zimno są tak uniwersalnym dodatkiem, że możesz je wykorzystać także do innych dań. Zrobisz je błyskawicznie, podobnie jak majonez z gotowanych jajek . Prosty przepis na sos chrzanowy do jajek na twardo i przepis na sos tatarski przydadzą się również na imprezę czy rodzinny spotkanie. Przepis na …
Obraz

Chleb markook czyli saj bread

8/03 2016
kategoria  ·    ·  
Saj bread nazywany też markook (markouk) to rodzaj popularnego na Bliskim Wschodzie płaskiego, okrągłego chleba pieczonego na czymś w rodzaju odwróconego do góry nogami woka zwanego "saj" Ja robiłam saj bread na zwykłej płaskiej patelni, nie zwija się wówczas tak ładnie, ale jest równie smaczny. Niestety nie wszystkie patelnie się do tego nadają. Dno patelni musi być idealnie płaskie,…
Obraz

Makowczyki - mini strucle z makiem

7/03 2016
kategoria  ·    ·  
Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. Składniki 350 g mąki pszennej 180 ml letniego mleka 90 g roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczyp…
Obraz

Pasztet bezglutenowy z ziarnami dyni

4/03 2016
kategoria  ·    ·  
Przepis bazowy na ten wyśmienity pasztet dostaliśmy od Halusi.  Przeszedł on jednak kilka modyfikacji. Najpierw ulepszył go Pan Boczek dodając majeranek, zastępując czerstwą bułkę kaszką kukurydzianą, a boczek tłustą wieprzowiną, Później Lulu podpowiedziała, żeby dodać nieco imbiru dla zaostrzenia smaku, a w ostatni weekend silna grupa w osobach Pana Boczka, Gugu, Kryni i mnie upiekła 6 foremek…
Obraz

Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce

4/03 2016
kategoria  ·    ·  
Nie mogłam sobie odmówić wypróbowania nowego przepisu na przepyszny bezglutenowy chleb z ziaren z książki "Smakowita Ella", ale też nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła do niego pewnych modyfikacji :) Podobnie jak Autorka lubię kulinarne eksperymenty, więc "Smakowita Ella" jest dla mnie nieustającym źródłem inspiracji. W kolejce na wypróbowanie czekają już następne opubli…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: