12/14/2016

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym to doskonały dodatek do herbaty i drinków. Pachnące goździkami i cynamonem cytrusy rozgrzeją Was w zimne zimowe wieczory.
Świetnie smakują jako dodatek do herbat  Richmont Earl Grey Blue i Richmont English Breakfast, a przygotowany wg poniższego przepisu syrop karmelowy możecie też dodawać do ulubionej kawy.
 Słoiczek własnoręcznie przygotowanych cytrusów i opakowanie dobrej herbaty to zarazem świetny prezent pod choinkę :)

Przepisy na różne warianty cytryn i pomarańczy w aromatycznych syropach (dobrych także na przeziębienie)

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

Składniki - syrop karmelowy
  • 35 dag cukru
  • 200 ml wody
  • 1 mała łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie syropu
Cukier zrumienić na patelni, uważając, aby się nie przypalił. Kiedy nabierze złotego koloru cienkim strumieniem wlać wrzącą wodę (uwaga - będzie mocno pryskać) i zagotować. Zmniejszyć płomień, dodać ekstrakt waniliowy i gotować jeszcze około 5 minut na małym ogniu. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia, jeśli po całkowitym wystudzeniu będzie zbyt gęsty dodać nieco wrzącej wody i ponownie zagotować.

Składniki podstawowe
  • 4-5 cytryn
  • 1 lub 2 pomarańcze pomarańcze 
  • po około 3 cm kawałek laski cynamonu na słoik
  • po 2 goździki na słoik
  • syrop karmelowy
Przygotowanie cytrusów
Wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i bardzo dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 2-4 mm, układamy w słoiku, dodajemy kawałek laski cynamonu, goździki i zalewamy syropem.
Smacznego :)

Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

18 komentarzy:

  1. Pomarańcze niewątpliwie kojarzą mi się z grudniem :) Przepis i pomysł bardzo fajny - chętnie z niego skorzystam przed świętami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zacny, tylko mnie żałość ogarnia, że mam szlaban od lekarza na słodkie :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zamiast syropu karmelowego użyj rumu lub soku z cytryny

      Usuń
  3. Świetny dodatek do herbaty :) Piękne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję - jestem straszny łasuch na.... komplementy :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Wariantów jest bardzo dużo, można poeksperymentować i znaleźć swój ulubiony :)

      Usuń
  5. Świetny pomysł na dodatek do herbaty 😍 z takim syropem i owocami musi pyszna, rozgrzewająca i aromatyczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli je ładnie zapakować, to są też świetnym prezentem "od serca"

      Usuń
  6. Fajny przepis, ja mam ostatnio smaka na herbatę z imbirem i pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ mi zapachniało świętami! Świętny pomysł, może sama spróbuję?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Koszt niewielki, możesz zrobić na początek mały słoiczek

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger