Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :)

Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :)

domowe przetwory z cytrusów. 


Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent. Pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, a prognozy na najbliższe dni też nie wyglądają najlepiej. Do tego niebawem Święta, więc wszyscy mamy pracy co nie miara, a przemęczony organizm jest podatny na wszelkiego typu choróbska.
W takie dni warto się nieco wspomóc porcją witamin.
Rozgrzewająca herbata z dodatkiem smakowitego syropu z cytryn i pomarańczy wzmocniona rumem lub przyprawami rozgrzeje Was, kiedy zmarznięci wrócicie do domu, a przy okazji poprawi nastrój.
Przygotowane w ten sposób cytrusy będą tez doskonałym upominkiem pod choinkę.
Takim prawdziwym,  prezentem "od serca"
Poniżej znajdziecie kilka wariantów syropu z cytrusów z dodatkiem rożnych przypraw.
Podstawę wszystkich przepisów stanowią cytryny i pomarańcze, ale.... zawsze możecie użyć tylko jednego z tych owoców. Wyjątek stanowi syrop na przeziębienie, gdzie proponowałabym zachować podane proporcje.

Oprócz owoców będą nam potrzebne:
➤ słoiki o pojemności 200-400 ml 
➤ ostry nóż
➤ szczoteczka do wyszorowania owoców (może być zwykła myjka kuchenna)
Na podstawie mojego doświadczenia mogę stwierdzić, że do krojenia większej ilości cytrusów doskonale sprawdzają się noże do.... pomidorów.

Na blogu jest też dostępny przepis na cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym

Składniki podstawowe - cytrusy do herbaty
  • 10 cytryn plus kilka cytryn z których wyciskamy sok***
  • 5 pomarańczy plus kilka pomarańczy z których wyciskamy sok***
  • opcjonalnie 2-4 limonki
  • cukier - średnio po  1-2 łyżeczki  na każdą warstwę cytrusów (łatwiej rozpuszcza się cukier puder, ale możecie też użyć białego lub brązowego cukru). Czasami do syropu z pomarańczy dodaję cukier palmowy.
*** Nie potrafię Wam precyzyjnie powiedzieć ile cytryn i pomarańczy będzie potrzebnych na sok, bo nie wiem, jak soczyste będą te które kupicie.

Przygotowanie cytrusów
Zanim przystąpimy do krojenia wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 3-4 mm, układamy w słoiku, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając wybrane przyprawy.
W zależności od wariantu, który wybierzecie, całość zalewamy wyciśniętym z cytrusów sokiem  lub rumem.
Jeśli nie będziecie pasteryzować słoików, to warto co jakiś czas nimi wstrząsną, aby cukier się rozpuścił, wówczas owoce można  już dodawać do herbaty.

Dodatki
Wariant pierwszy - rum - nie ma znaczenia czy użyjecie białego czy ciemnego rumu,ważne jest aby cytrusy były całkowicie zakryte. Tak przygotowane mogą być przechowywane w lodówce przez kilka miesięcy.
Wariant drugi - goździki - po 4 do 6 sztuk na każdy słoik, jeśli chcecie możecie też dodać rum. Jeśli nie dodajecie rumu, całość zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy. To nasz ulubiony wariant i ten właśnie widzicie na zdjęciu poniżej. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy.
Wariant trzeci - po około 2-3 cm kory cynamonowej,  4 do 6 sztuk goździków, 5 do 8 ziarenek kardamonu i 3-4 cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy.
Wariant czwarty - woda,  sok z cytryn i cukier w proporcjach 1:1:2 (czyli np. szklanka wody, szklanka soku z cytryn i 2 szklanki cukru), 1-2 laski wanilii. Z wody i cukru ugotować syrop, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać ziarenka wanilii, sok z cytryn i pokrojone w plasterki cytrusy.  Całość zagotować i gorące przełożyć do słoików.  Pasteryzować w zależności od wielkości słoika około 25 do 35 minut. Stracimy w ten sposób witaminy, ale syrop ma rewelacyjny smak i można go przechowywać kilka miesięcy.  Syrop jest bardzo słodki, więc ilość cukru możecie nieco zmniejszyć.

Składniki syropu na przeziębienie
  • 2-3 cytryny
  • około 200 ml płynnego miodu (moim zdaniem najlepszy do tego syropu jest mód lipowy)
  • 5 cm kawałek imbiru
  • opcjonalnie -  można do miodu dodać około 50  ml mocnej czystej wódki lub spirytusu, dokładnie wymieszać i taką mieszanką zalewać cytryny.
Przygotowanie
Cytryny sparzyć wrzątkiem dokładnie wyszorować i pokroić na cienkie (około 2 mm) plasterki. Imbir obrać i zetrzeć na tarce lub bardzo drobniutko posiekać. Do wyparzonego wrzątkiem słoika włożyć 3-4 plasterki cytryny, posypać imbirem i zalać 2-3 łyżkami miodu. Czynność powtarzać aż, do wyczerpania wszystkich składników.  Na sam koniec wlewamy pozostały miód.
Tak przygotowany syrop jest gotowy do spożycia po około 24 godzinach.
Stosujemy przy przeziębieniach (3-4 razy dziennie po 1 łyżce), albo profilaktycznie w porze jesienno zimowej raz dziennie.
Plasterki cytryny z syropu możemy wykorzystać do herbaty.

Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :)
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :)


Komentarze

  1. Od jakiegoś czau bardzo polubiłem włąśnie takie syropy i strasznie często je pije. Jeśli nie mam własnoręcznie robionego, bardzo lubię kupić jeden z tych https://www.herbapol.com.pl/produkty/spozywcze/syropy dostępnych w Herbapolu. Moim zdaniem sa na prawdę świetne i warto je kupować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością ich nie kupię - przykładowo - to nie jest syrop z czarnej porzeczki tylko syrop "o smaku czarnej porzeczki - przeczytaj skład.

      Usuń
    2. Smak owszem dobry, ale "jadą na opinii". Dwadzieścia lat temu syrop z Herbapolu był na naturalnych składnikach. Teraz nawet żałują cukru, zastępując go mega niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym.

      Usuń
  2. Super, dzięki za przepis. Potrzebowałam inspiracji na cytryny w syropie na ten rok bo lubię eksperymentować. Fajny pomysł z tymi pomarańczami. Zamienię na mandarynki, żeby ładniej wyglądał słoiczek. W końcu będzie to prezent dla teściów. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po naszej stronie. Także często dajemy kulinarne prezenty :)

      Usuń
  3. Jak długo wytrzymają te cytruski w słoiku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez pasteryzacji nie więcej niż 7-10 dni, z dodatkiem alkoholu nieco dłużej

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: