8/03/2016

Marynowany ser Manchego

Jakiś czas temu podawałam Wam przepis na pikantną hiszpańską zupę pomidorową (klik po przepis) Przygotowywaliśmy ją wielokrotnie (ostatnio w ubiegłym tygodniu) i nadal zachwyca nas smakiem. Traf chciał, że Paweł przyniósł wczoraj gazetkę z Lidla, a tam właśnie rozpoczął się tydzień pod hasłem "Hiszpania i Portugalia na stole"
Czego, jak czego, ale tuńczyka w oliwie, piwa Estrella, oliwek i sera Manchego nie mogliśmy sobie odmówić :)
Marynowany w oliwie ser Manchego polubiliśmy ładnych kilka lat temu, kiedy w "Złotych Tarasach" działała jeszcze hiszpańska restauracja (obecnie na poziomie -1 jest tylko tapas bar)
To właśnie tam do piwa Estrella podawano nam jako przekąskę marynowany ser Manchego i oliwki. Trudno zapomnieć ten smak. Wielokrotnie sami marynowaliśmy ser Manchego albo produkowany na Minorce (Hiszpania) ser Machon.
Warunkiem jest używanie do marynaty dobrej jakości oliwy i spora dawka.... cierpliwości.

Składniki
  • 250 g sera Manchego
  • oliwa extra virgin (najlepiej oczywiście hiszpańska) wymieszana w proporcjach 1:1 z olejem o neutralnym smaku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • ulubione przyprawy - my najczęściej dodajemy tylko chili w płatkach, ale można też marynować z dodatkiem ziół (np. rozmarynu lub ziół prowansalskich), czosnku, cebuli, kolorowego pieprzu, liści laurowych itd.
Przygotowanie
Ser pokroić w kostkę o wymiarach około 1,5x1,5 cm. W słoiczku ułożyć warstwę sera i posypać przyprawami, czynność powtarzać aż do wyczerpania składników.
Całość zalać oliwą tak, aby wszystkie składniki były zanurzone i... teraz najtrudniejszy moment - pozostawić w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce) do marynowania na mniej więcej tydzień czasu.
Tak przygotowany ser doskonale pasuje jako przekąska do piwa lub składnik koreczków co widzicie na zdjęciach poniżej :)



Wracając jednak do "Hiszpańskiego i portugalskiego tygodnia" w Lidlu. W gazetce wypatrzyliśmy jeszcze kilka ciekawych ofert, z których wybraliśmy
- ser Manchego (waga 250g, cena 12,99 pln)
- ser Machon (waga 270g, cena 11,99 pln)
- piwo Estrella (puszka 500ml, cena 2,99 pln) - ulubione piwo Pawła
- białego tuńczyka w oliwie (waga 415 g, cena 19,99 pln)
- mini chorizio paprykowe (waga 80g, cena 3,99 pln)
- hiszpańską  oliwę extra virgin (750 ml, cena 14,99 pln)
- gotowaną cieciorkę (waga 540 g, cena 2,99) - doskonałe rozwiązanie, kiedy mam ochotę szybko przygotować hummus
- zielone i czarne oliwki w puszcze (cena 2,99 pln)
- grzanki pszenne z czosnkiem i pietruszką (waga 160 g, cena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej
- tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln
- sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs i marynat
- migdały Marcona (waga 175 g, cena 13,99 pln)

Oprócz hiszpańskich i portugalskich smakołyków od 1 sierpnia w doskonałej cenie jest też mąka tortowa typ 450 (cena 2 pln za 2 opakowania czyli 1 pln za kilogram) oraz Kinder Mleczna Kanapka (cena 1 pln za sztukę pod warunkiem zakupu 2 szt)


2 komentarze:

  1. Właśnie szukałam przepisu na pomysłowe koreczki na panieński :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że takie będą smakowały i Tobie i gościom.
      Do marynaty możesz dodać praktycznie każde ulubione zioła.
      Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :)

      Usuń

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger