8/25/2013

Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa

Składniki 
  • 5 - 6  dużych ziemniaków
  • 5 dużych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 duża pokrojona w cienkie paski czerwona papryka
  • 1 litr przecieru pomidorowego
  • 1,5 litra wywaru mięsnego lub warzywnego (w ostateczności mogą być 2-3 kostki rosołowe)
  • 2 duże cebule 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka ostrej papryki w proszku (najlepiej, żeby to była wędzona ostra papryka)
  • oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia
  • pieprz do smaku
  • ewentualnie jeśli ktoś lubi można dodać do smaku tymianek lub bazylię
Przygotowanie
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki (jeśli ziemniaki są bardzo duże można jeszcze ćwiartki przekroić na pół).
Czosnek drobno posiekać
Cebulę pokroić w cienkie piórka lub średniej wielkości kostkę, a paprykę w cienkie paski.
Przesmażyć ziemniaki, cebulę i czosnek na patelni, aż cebula będzie szklista (około 10 minut) i przełożyć do garnka z wywarem lub rozpuszczonymi kostkami rosołowymi.
Dodać przecier pomidorowy, obrane i pokrojone w dużą kostkę pomidory,  pokrojoną w paski paprykę, paprykę w proszku, pieprz i  ewentualnie tymianek lub bazylię
Gotować, aż ziemniaki będą miękkie.
Podawać z białym pieczywem lub grzankami.

4 komentarze:

  1. Brzmi ciekawie ;) Wygląda jeszcze lepiej ;) Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pomidorówkę, ale w takiej wersji się jeszcze z nią nie spotkałam, ale jak pikantna to już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger