poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kurczak w liściach pora lub pandanu

Ilekroć dorwę w swoje ręce książkę kucharską, muszę już, teraz i natychmiast wypróbować nowe, nieznane mi dotąd przepisy.
A że wszelkiej maści i rodzaju poradników kulinarnych mamy całkiem sporo, to na brak urozmaicenia codziennych posiłków nie narzekamy :)
Ostatnio na półkach księgarskich pojawia się coraz więcej tytułów, które budzą moje zainteresowanie. Tak było w przypadku rewelacyjnej książki o kuchni ukraińskiej "Mamuszka (autorka - Olia Hercules), "Green Kitchen. Zielono i  zdrowo" autorstwa odżywiającego się niezdrowo wegetarianina Davida Frenkiel i nie stroniącej od mięsa, ale preferującej zdrową kuchnią Luise Vindahl czy wreszcie debiutanckiej książki Samar Khanafer "Hummus, za’atar i granaty
Nie mogłam też sobie odmówić wypróbowania przepisów kuchni tajskiej i tak do naszego księgozbioru dołączyła niezwykle ciekawa i zarazem pięknie ilustrowana publikacja "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"
Na początek wypróbowałam przepis na kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego  kucharza thaï thaï. zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa (przepis pojaw się niebawem), tajskie sajgonki,  pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej.
Muszę jeszcze dokupić "Smaki Indii Smaki świata" tej samej autorki, bo jak do tej pory wszystko co przygotowałam doskonale trafia w nasze gusty kulinarne :)


"Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"







Przygotowanie z moimi modyfikacjami
Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki i wraz z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem liści pora) zmiksować na zwartą masę. Gotowy farsz zawinąć w folię spożywczą, aby nie wysychał i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Liście pora zblanszować prze około 2 minuty i każdy z nich zwinąć tak, aby powstał rożek. Do środka nałożyć schłodzony farsz.
Zwinąć każdy liść brzeg do brzegu tworząc trójkąty i spiąć wykałaczką.
Gotowe trójkąty parować w koszyczku bambusowym lub parowarze przez około 15-20 minut lub zgrillować***
Podawać z pikantnym sosem sriracha albo sosem śliwkowym



Kurczak w  liściach...  pora podany z dipem z papryczek chili - na podstawie przepisu z poniższej książki :)
http://platon24.pl/ksiazki/tajskie-smaki-50-przepisow-kuchni-tajskiej-80916/

1 komentarz:

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...