4/25/2016

Kurczak w liściach pora lub pandanu

Ilekroć dorwę w swoje ręce książkę kucharską, muszę już, teraz i natychmiast wypróbować nowe, nieznane mi dotąd przepisy.
A że wszelkiej maści i rodzaju poradników kulinarnych mamy całkiem sporo, to na brak urozmaicenia codziennych posiłków nie narzekamy :)
Ostatnio na półkach księgarskich pojawia się coraz więcej tytułów, które budzą moje zainteresowanie.
Nie mogłam też sobie odmówić wypróbowania przepisów kuchni tajskiej i tak do naszego księgozbioru dołączyła niezwykle ciekawa i zarazem pięknie ilustrowana publikacja "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej" (autorka Julie Schwob)
Na początek wypróbowałam przepis na kurczaka w liściach pandanu, ale jak przystało na prawdziwego kucharza thaï thaï. zastąpiłam je liśćmi .... pora, później przyszedł czas na curry z kurczaka z pędami bambusa , tajskie sajgonki, pikantny sos ogórkowy i grillowane szaszłyki wieprzowe, a w kolejce do przyrządzenia czekają kolejne potrawy kuchni tajskiej.
Składniki "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"
Przygotowanie





Składniki
Przygotowanie z moimi modyfikacjami
Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki i wraz z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem liści pora) zmiksować na zwartą masę. Gotowy farsz zawinąć w folię spożywczą, aby nie wysychał i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Liście pora zblanszować prze około 2 minuty i każdy z nich zwinąć tak, aby powstał rożek. Do środka nałożyć schłodzony farsz.
Zwinąć każdy liść brzeg do brzegu tworząc trójkąty i spiąć wykałaczką.
Gotowe trójkąty parować w koszyczku bambusowym lub parowarze przez około 15-20 minut lub zgrillować***
Podawać z pikantnym sosem sriracha albo sosem śliwkowym

***

Kurczak w  liściach pora lub pandanu

1 komentarz:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger