wtorek, 26 kwietnia 2016

Curry z kurczakiem i pędami bambusa

Lubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej.
Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka   "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"


"Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"
  • 400 g piersi kurczaka
  • 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki)
  • 2 czerwone papryczki pocięte po skosie
  • 4 liście kafiru
  • 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego

Piersi kurczaka kroimy w kostkę
Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia.
Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem.


  • 400 g piersi kurczaka
  • 300  pędów bambusa (z puszki)
  • 2-4 czerwone papryczki pocięte po skosie
  • 4 suszone liście kafiru
  • 150 ml mleczka kokosowego (lubię gęste sosy)
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 5 łyżek stołowych czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry
  • 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych
  • 1,5 łyżeczki cukru palmowego
Przygotowanie - z moimi modyfikacjami
Piersi kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę
Na patelni podgrzać pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodać bulion drobiowy, mleczko i wiórki kokosowe.
Zmniejszyć ogień, wrzucić kawałki kurczaka, liście kafiru, pokrojone papryczki i pędy bambusa, doprawić sosem rybnym i cukrem palmowym. Wszystko razem wymieszać i gotować 10-15 minut.
Kurczaka w sosie nałożyć na talerze. Podawać z białym ryżem.


http://platon24.pl/ksiazki/tajskie-smaki-50-przepisow-kuchni-tajskiej-80916/

http://platon24.pl/ksiazki/tajskie-smaki-50-przepisow-kuchni-tajskiej-80916/



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...