Curry z kurczakiem i pędami bambusa

Lubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej.
Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej" nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno - wschodniej Tajlandii.
Zwłaszcza, że przygotowane wcześniej na podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu.
    Curry z kurczakiem i pędami bambusa
    Curry z kurczakiem i pędami bambusa
Składniki - przepis oryginalny z książki "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"
    • 400 g piersi kurczaka
    • 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki)
    • 2 czerwone papryczki pocięte po skosie
    • 4 liście kafiru
    • 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 100 ml bulionu drobiowego
    • 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa
    • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
    • 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego
      Przygotowanie
      Piersi kurczaka kroimy w kostkę
      Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
      Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia.
      Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem.

      Składniki
      • 400 g piersi kurczaka
      • 300  pędów bambusa (z puszki)
      • 2-4 czerwone papryczki pocięte po skosie
      • 4 suszone liście kafiru
      • 150 ml mleczka kokosowego (lubię gęste sosy)
      • 150 ml bulionu drobiowego
      • 5 łyżek stołowych czerwonej pasty curry
      • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
      • 2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry
      • 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych
      • 1,5 łyżeczki cukru palmowego
      Przygotowanie - z moimi modyfikacjami
      Piersi kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę
      Na patelni podgrzać pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodać bulion drobiowy, mleczko i wiórki kokosowe.
      Zmniejszyć ogień, wrzucić kawałki kurczaka, liście kafiru, pokrojone papryczki i pędy bambusa, doprawić sosem rybnym i cukrem palmowym. Wszystko razem wymieszać i gotować 10-15 minut.
      Kurczaka w sosie nałożyć na talerze. Podawać z białym ryżem.

      Curry z kurczakiem i pędami bambusa
      Curry z kurczakiem i pędami bambusa

      Komentarze

      Formularz kontaktowy

      Nazwa

      E-mail *

      Wiadomość *


      Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

      Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


      Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

      Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

      A teraz ugotujmy coś wspólnie
      Ola i Paweł

      Znajdziesz nas tutaj

      Znajdziesz nas tutaj: