4/26/2016

Curry z kurczakiem i pędami bambusa

Lubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej.
Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej" nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno - wschodniej Tajlandii.
Zwłaszcza, że przygotowane wcześniej na podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu.
    Curry z kurczakiem i pędami bambusa
    Curry z kurczakiem i pędami bambusa
Składniki - przepis oryginalny z książki "Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej"
    • 400 g piersi kurczaka
    • 300 gotowanych pędów bambusa (z puszki)
    • 2 czerwone papryczki pocięte po skosie
    • 4 liście kafiru
    • 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji
    • 400 ml mleczka kokosowego
    • 100 ml bulionu drobiowego
    • 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa
    • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
    • 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego
      Przygotowanie
      Piersi kurczaka kroimy w kostkę
      Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
      Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia.
      Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem.

      Składniki
      • 400 g piersi kurczaka
      • 300  pędów bambusa (z puszki)
      • 2-4 czerwone papryczki pocięte po skosie
      • 4 suszone liście kafiru
      • 150 ml mleczka kokosowego (lubię gęste sosy)
      • 150 ml bulionu drobiowego
      • 5 łyżek stołowych czerwonej pasty curry
      • 2 łyżki stołowe sosu rybnego
      • 2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry
      • 1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych
      • 1,5 łyżeczki cukru palmowego
      Przygotowanie - z moimi modyfikacjami
      Piersi kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę
      Na patelni podgrzać pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodać bulion drobiowy, mleczko i wiórki kokosowe.
      Zmniejszyć ogień, wrzucić kawałki kurczaka, liście kafiru, pokrojone papryczki i pędy bambusa, doprawić sosem rybnym i cukrem palmowym. Wszystko razem wymieszać i gotować 10-15 minut.
      Kurczaka w sosie nałożyć na talerze. Podawać z białym ryżem.

      Curry z kurczakiem i pędami bambusa
      Curry z kurczakiem i pędami bambusa

      Brak komentarzy:

      Prześlij komentarz

      Drukuj lub zapisz przepis

      Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger