Pikantna zupa krem z pieczonych buraków

Zupa z czerwonych buraków czyli odpowiednik naszego barszczu to nie tylko domena krajów europejskich. Bardzo podobnie przygotowuje się go w Indiach, choć w zależności od regionu często dodaje się do niego pomidory i / lub marchewkę (wkrótce przepis) oraz nieco inne niż w Polsce przyprawy m.in. kumin, kurkumę, kolendrę, imbir, czasami też gorczycę, liście limonki kafir i pastę z tamaryndowca.
Do dekoracji zazwyczaj używa się listków kolendry lub mięty.

Składniki
  • 750 g buraków podobnej wielkości
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula 
  • 1 liść laurowy
  • 1 lub 2 małe czerwone chili pozbawione pestek
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki gęstego jogurtu lub labnehu (tutaj przepis)
  • 4-5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki nasion kuminu
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków kolendry lub innych ulubionych ziół do dekoracji
  • opcjonalnie po pół łyżeczki nasion kolendry i gorczycy lub mieszanki tandoori masala (tutaj przepis)
Przygotowanie
Bu­raki bardzo dokładnie umyć, zawi­nąć w folię alu­mi­nio­wą i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba).***
Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i starty na tarce imbir, posiekany czosnek, liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona kolendry i gorczycy) i smażyć na niewielkim ogniu przez około minutę.
Dodać upieczone i pokrojone na niewielkie kawałki buraki i smażyć cały czas mieszając przez około 7-8 minut. Na dwie minuty przed końcem smażenia dodać posiekaną czerwoną cebulę i pozbawioną pestek papryczkę chili, a następnie zalać bulionem, dodać pozostałe przyprawy i gotować jeszcze około 15 minut. 
Wyjąć liść laurowy, a zupę zmiksować na gęsty krem.
Udekorować gęstym jogurtem lub labnehem i kilkoma listkami ulubionych ziół.

Komentarze

  1. Pyszności! Nigdy nie jadłam zupy z pieczonych buraków...w sumie nigdy nie jadłam nawet pieczonych buraków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy raz podobną zupę jadłam na Sri Lance. Sabeetha dodawała do tego całą masę przypraw łącznie z cynamonem i goździkami. Później dość podobną zupę, ale z pomidorami i marchewką zrobiła Panchami moja sąsiadka z Al-Khobar i na jej zupę podam niedługo przepis.

      Usuń
  2. Uwielbiam zupy krem! Na pewno zrobię też z buraków

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna ta zupa, pomysł doprawienia kuminem naprawdę ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do wielu potraw dodaję tandoori masala - bardzo mi odpowiada smak tej mieszanki

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: