Tandoori masala - mieszanka przypraw

Tandoori masala i inne mieszanki przypraw przestaliśmy kupować już kilka lat temu. Przygotowujemy je sami zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i z samodzielnie ususzonych warzyw i ziół. Bez zbędnych dodatków smakowych i konserwantów. Dzięki pobliskim ogródkom działkowym udaje mi się kupować nienaszpikowane nawozami warzywa i zioła, a co za tym idzie przy minimalnym nakładzie sił i środków zapewnić nam zdrową żywność.
A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje

Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów
  • 3-6 strąków chili
  • 3-4 ususzone ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 3-4 cm ususzonego korzenia imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 mała laska cynamonu
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonych kwiatów muszkatołowca
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu (po wyłuskaniu)
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki o intensywnym kolorze (najlepiej sprawdza się kashmiri chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy.
Przygotowanie
Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw"
Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz połamaną na mniejsze kawałki laskę cynamonu  i goździki podprażyć kolejno na suchej patelni. Każdą z przypraw prażymy przez około 40-60 sekund - do czasu aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
Uprażone przyprawy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na proszek.
Po zmieleniu przechowujemy w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiczku.

Tandoori masala - mieszanka przypraw
Tandoori masala - mieszanka przypraw

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: