11/03/2015

Tandoori masala - mieszanka przypraw

Tandoori masala i inne mieszanki przypraw przestaliśmy kupować już kilka lat temu. Przygotowujemy je sami zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi i z samodzielnie ususzonych warzyw i ziół. Bez zbędnych dodatków smakowych i konserwantów. Dzięki pobliskim ogródkom działkowym udaje mi się kupować nienaszpikowane nawozami warzywa i zioła, a co za tym idzie przy minimalnym nakładzie sił i środków zapewnić nam zdrową żywność.
A ponieważ lubimy kuchnię indyjską, to dopracowaliśmy też recepturę na mieszankę tandoori masala.
Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje

Składniki - proporcje na słoiczek o pojemności 220-250 gramów
  • 3-6 strąków chili
  • 3-4 ususzone ząbki czosnku lub 1,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 3-4 cm ususzonego korzenia imbiru lub 1,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 mała laska cynamonu
  • 1 łyżka nasion kminku
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 łyżeczka nasion kozieradki
  • 1 łyżeczka mielonych kwiatów muszkatołowca
  • 1 łyżeczka ziaren kardamonu (po wyłuskaniu)
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki o intensywnym kolorze (najlepiej sprawdza się kashmiri chilli) lub w ostateczności czerwony barwnik spożywczy.
Przygotowanie
Jeżeli używamy świeżego imbiru, czosnku i chili to należy je najpierw pokroić (z wyjątkiem chili) i ususzyć. Czas suszenia podałam w poście "Skarby jesieni - suszenie warzyw"
Nasiona kminku, kolendry, kardamonu, kozieradki, czarnego pieprzu oraz połamaną na mniejsze kawałki laskę cynamonu  i goździki podprażyć kolejno na suchej patelni. Każdą z przypraw prażymy przez około 40-60 sekund - do czasu aż zacznie wydzielać intensywny aromat.
Uprażone przyprawy przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy pozostałe składniki i mielimy na proszek.
Po zmieleniu przechowujemy w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiczku.

Tandoori masala - mieszanka przypraw
Tandoori masala - mieszanka przypraw

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger