3/04/2016

Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów czyli "Smakowita Ella" w praktyce

Nie mogłam sobie odmówić wypróbowania nowego przepisu na przepyszny bezglutenowy chleb z ziaren z książki "Smakowita Ella", ale też nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła do niego pewnych modyfikacji :)
Podobnie jak Autorka lubię kulinarne eksperymenty, więc "Smakowita Ella" jest dla mnie nieustającym źródłem inspiracji. W kolejce na wypróbowanie czekają już następne opublikowane w Jej książce przepisy - m.in. na gryczaną foccacię, bananowe gofry i wiele, wiele innych....
A dzis podaję Wam przepis na superchleb Elli.
Kursywą zaznaczyłam zmiany, które wprowadziłam - ciekawa jestem który wariant będzie smakował Wam bardziej - Elli czy mój ? :)


Oryginalny przepis opublikowany w
Przepis po moich modyfikacjach
  • 200 g migdałów  (około 1 i 1/3 szklanki)
  • 260 g pestek dyni  (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 200 g mąki z brązowego ryżu  (około 1 i 1/2 szklanki)
  • 85 g pestek słonecznika  (ponad 1/2 szklanki)
  • 3 łyżki proszku z nasion babki  płesznik***
  • 3 łyżki mieszanki suszonych ziół  (ja używam ziół prowansalskich)
  • 2 łyżki nasion chia
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g migdałów  (około 1 i 1/3 szklanki)
  • 260 g pestek dyni  (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 200 g mąki z brązowego ryżu  (około 1 i 1/2 szklanki) - można zastąpić mąką gryczaną
  • 100 g pestek słonecznika  (niecałe 3/4  szklanki)
  • 4 czubate łyżki proszku z nasion babki  płesznik***
  • 3 łyżki mieszanki suszonych ziół  (dodałam 2 płaskie łyżki zmielonego w młynku do kawy zataru - tutaj przepis)
  • 2 czubate łyżki stołowe kaszy gryczanej
  • nie dodałam nasion chia
  • pominęłam sól i pieprz
  • dodałam 1 łyżkę karobu w proszku
  • użyłam smalcu do wysmarowania foremki do pieczenia


Przygotowanie - kursywą zaznaczyłam, mój sposób przygotowania superchleba
Umieść migdały i 200 g pestek dyni (niecałą szklankę) w malakserze i zmiksuj je na mąkę. [Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g) migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do kawy i przypraw, pozostałe migdały, pestki dyni oraz kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze mąka]
Wsyp mąkę do dużej miski wraz z innymi suchymi składnikami i wymieszaj.
Dodaj 600 ml (około 2 i 1/2 szklanki) zimnej wody i dobrze wymieszaj, tak by uzyskać jednolitą masę.
Odstaw miskę na mniej więcej godzinę. Po tym czasie mieszanka  powinna wchłonąć wodę, a składniki dokładnie się ze sobą  połączyć. [u mnie woda wchłonęła się dopiero po dwóch godzinach]
Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt  wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze – powinien mieć
zaledwie 5–7 cm wysokości.[dno i boki wysmarowanej smalcem foremki i górę chleba posypałam obficie ziarnami]
Piecz chleb około 45 minut, aż wierzch zrobi się złotobrązowy,  a na wetkniętym w środek czystym nożu nie będzie surowego ciasta.

Dobra rada
Nie ma dobrego zastępnika dla proszku z nasion babki płesznik,  który skleja masę na superchleb. Proszek ten możesz znaleźć  w Internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością.

Moja uwaga
W książce Autorka poleca sprzęt kuchenny firm Magimix i Vitamix. Obejrzałam sobie w Internecie ich produkty, sprawdziłam ceny i doszłam do wniosku, że nie widzę najmniejszego powodu do wydawania kilku tysięcy dolarów (to nie pomyłka - ceny Vitamix są podane w USD).
Do zmielenia migdałów i ziaren na mąkę w zupełności wystarczył mój młynek do kawy i przypraw za około 60 pln, a cena 700-watowego miksera wraz z blenderem z którego korzystam nie przekracza 350 pln.






















 

1 komentarz:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger