1/28/2016

Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane

Najprostsze z możliwych do przygotowania, a przy tym pyszne, puszyste pszenne bułeczki. Lubimy takie na śniadanie, problemem jest tylko to kto z nas ma wstać wcześniej, żeby je przygotować :)

Składniki - proporcje na 2 - 3 osoby czyli na 6 bułek
  • 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500 lub 550 (im niższy typ mąki tym bardziej puszyste bułki)
  • 150 do 170  ml mleka w zależności od rodzaju mąki
  • 20 g masła
  • 12 g drożdży świeżych lub 6 g drożdży instant
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru 
Przygotowanie
Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to najpierw musimy przygotować zaczyn (tutaj przepis na zaczyn).

W automacie do chleba
Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe dodać do mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże instant. Uruchomić program do wyrabiania ciasta.
Po zakończeniu programu ciasto podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki lub makiem albo sezamem
Gotowe bułki  ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie  i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minut

Ręcznie lub mikserem
Masło rozpuścić. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub zaczynem i dodać pozostałe składniki, na końcu dolewając powoli rozpuszczone masło. Przez około 10-15 minut wyrabiać ręcznie lub mikserem gładkie, elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie,  ponownie krótko je wyrobić, podzielić na 6 równych części, uformować bułeczki i każdą z nich przeciąć na pół niemal do samego spodu, ewentualnie obsypać górą odrobiną mąki.
Gotowe bułki  ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze w odległości koło 3-4 cm od siebie  i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190-200 stopni przez około 20-25 minu.

Uwaga - jeśli chcemy bułki udekorować makiem lub sezamem, to wówczas ich nie nacinamy, ale przed samym włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka i  posypujemy ziarnami.

bułki pszenne przed pieczeniem

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger