8/21/2015

Spaghetti bolognese dla cierpliwych

Tym razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :)

Składniki
  • 1kg mielonej wołowiny
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego
  • 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 3 puszki pomidorów bez skórki lub 2 kg świeżych mięsistych pomidorów
  • makaron spaghetti
  • 2 łyżki domowej przyprawy do spaghetti 
  • parmezan do posypania
  • oliwa do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia. 
Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory i przyprawy. Dusić na bardzo małym ogniu około 2-3 godzin.
Po nałożeniu na talerze posypać startym parmezanem i świeżą lub suszoną bazylią.

2 komentarze:

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger