niedziela, 1 listopada 2015

Domowa przyprawa do spaghetti bolognese

Zachciało nam się spaghetti bolognese, ale iść do sklepu to już było za dużo dla naszego lenistwa.
Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z tego co mieliśmy w domu mieszankę do naszego ulubionego włoskiego dania. Nie mieliśmy co prawda zielonego pieprzu, ale dodatek czarnego nie miał wpływu na efekt końcowy :)

 Składniki 
  • 2 łyżeczki soli (w zależności od preferencji smakowych można dodać wymieszane ze sobą w proporcjach 1:1 zwykłą sól i sól selerową)
  • 1,5 łyżeczki suszonej mielonej cebuli lub suszonego szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku  
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii  
  • 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym)
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki majeranku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku

Przygotowanie 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



2 komentarze:

  1. kurcze musze spróbować, u nas czesto robi sie spagetti wiec na pewno sie przyda
    pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zazwyczaj robimy jednorazowo spory zapas tej mieszanki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...