11/01/2015

Domowa przyprawa do spaghetti bolognese

Zachciało nam się spaghetti bolognese, ale iść do sklepu to już było za dużo dla naszego lenistwa.
Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z tego co mieliśmy w domu mieszankę do naszego ulubionego włoskiego dania. Nie mieliśmy co prawda zielonego pieprzu, ale dodatek czarnego nie miał wpływu na efekt końcowy :)

 Składniki 
  • 2 łyżeczki soli (w zależności od preferencji smakowych można dodać wymieszane ze sobą w proporcjach 1:1 zwykłą sól i sól selerową)
  • 1,5 łyżeczki suszonej mielonej cebuli lub suszonego szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w płatkach
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku  
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii  
  • 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym)
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej szałwii
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki majeranku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka suszonych pomidorów w proszku

Przygotowanie 
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.



2 komentarze:

  1. kurcze musze spróbować, u nas czesto robi sie spagetti wiec na pewno sie przyda
    pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zazwyczaj robimy jednorazowo spory zapas tej mieszanki :)

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger