wtorek, 14 kwietnia 2015

Kashta - ser śmietankowy do deserów

Kashta (zwany inaczej kishta lub ashta) to rodzaj kremowego śmietankowego sera aromatyzowanego wodą różaną i wodą z kwiatu pomarańczy. Obecnie coraz częściej spotyka się kashta z dodatkiem skrobi kukurydzianej i chleba.
Na Bliskim Wschodzie kashta najczęściej wykorzystywany jest jako dodatek do wypieków lub słodkich deserów albo przelewany do pucharków i podawany z owocami, miodem lub syropem daktylowym.

Składniki - wariant pierwszy
  • 1 litr niepasteryzowanego mleka (najlepiej prosto od krowy)
  • 0,5 litra gęstej śmietany
  • 3/4 łyżeczki wody różanej
  • 3/4 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • opcjonalnie 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Mleko wymieszać ze śmietaną (ewentualnie także z cukrem ) i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na 20-30 minut.
Po dodaniu soku z cytryny zacznie tworzyć się skrzep. Odcedzić serwatkę, ser ponownie wymieszać  i pozostawić do odcieknięcia na bardzo gęstym nylonowym sitku przez około godzinę.

Po tym czasie przełożyć do innego naczynia i przykryć, aby nie wysychał na wierzchu.

Składniki - wariant drugi

  • 1 litr gęstej śmietany
  • 200 ml mleka
  • 5 łyeżk skrobi kukurydzianej
  • 4 kromki chleba tostowego bez skórki
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • opcjonalnie 1- 2 łyżeczki cukru
Przygotowanie
Chleb obrać ze skórki, drobno pokruszyć, namoczyć w śmietanie przez 1-2 godziny a następnie zmiksować blenderem i gotować na średnim ogniu stale mieszając przez 8-10 minut. Skrobię kukurydzianą rozmieszać z mlekiem (ewentualnie dodać cukier) ) i dodać do śmietany. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i mieszając gotować do chwili aż zacznie gęstnieć.  Zdjąć z ognia, dodać wodę z kwiatu pomarańczy, wodę różaną i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia.

kanafeh z kashta

13 komentarzy:

  1. Mam pytanie - jak ta śmietana ma być? Bo to teraz to nie tak jak dawniej bywało, że słodka i kwaśna. Teraz są różne bardzo, a niektóre to chyba nawet już nie są. :D
    Wodę różaną idzie zrobić, a skąd wziąć z kwiatu pomarańczy???
    I jeszcze mnie ciekawość zżera, co jest po obu stronach tego serka? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To po obu stronach serka to arabskie ciasto, które nazywa się kanafeh (knafeh) - tutaj informacje czym to można zastąpić, ale nie będzie wtedy tak ładnie wyglądało
      Ja się nie zastanawiałem nigdy czy słodka czy kwaśna, dla mnie było ważne, żeby była gęsta :)
      Wodę z kwiatu pomarańczy można zastąpić olejkiem (aromatem) pomarańczowym lub likierem pomarańczowym.
      Jeśli szukasz informacji odnośnie zamienników to znajdziesz je tutaj

      Usuń
  2. Kurcze, życia mi nie starczy na przetrenowanie tego wszystkiego! :D
    Na razie czytam i staram się wprowadzić w atmosferę. Jeszcze nie rzucam się do roboty. Zacznę chyba od rzeczy jogurtowych, bo samo robienie jogurtów sobie kiedyś przećwiczyłem. Serki robiłem kefirowe, jogurtowych jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kneż - i to jest słuszny pomysł, żeby zacząć od labnehu.
      Tutaj masz opis i zdjęcia jak to robili nasi znajomi :)

      Usuń
  3. Oooo! Już wiem skąd mi się wziął ten blog! :)
    Z profilu facebooka na forum wędlin, potem wyszukiwarka albo po linkach i stąd!!!! :D :D :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na forum wędlin udzielam się od niedawna, w czwartek będzie moje pierwsze poważne wędzenie - kiełbasy myśliwska i jałowcowa

      Usuń
    2. Białe masz za sobą, to cała reszto to betka! :D
      Ja mam w dorobku ostre zjechanie na forum za nieprecyzyjne przepisy! Przeżyłem! :D :D :D

      Usuń
    3. Nie tylko białą :D
      Robiłem już palcówkę, a jutro będzie wędzona jałowcowa i myśliwska

      Usuń
    4. Widziałem i palcówkę! :D

      Usuń
    5. Ja w ogóle już nieźle przegrzebałem ten blog - jest OK, inspiruje! :)

      Usuń
    6. odezwij się do mnie przez formularz kontaktowy :)

      Usuń
  4. Ekstra :) Masz przepis na sernik z takim serem, a nigdzie znaleźć nie mogłam... Sama sobie zrobię, a co :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasycznego sernika z tego sera nie robiłem jeszcze

      Usuń

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...