Obraz

Chałwa w dwóch wariantach - dla pracowitych i leniwych :)

19/07 2013
kategoria  ·    ·  
 Składniki (wariant dla leniwców) 2 szklanki  drobnego brązowego cukru  2/3  szklanki pasty sezamowej  Tahini 2/3 szklanki mleka masło do wysmarowania foremki Do aromatyzowania :      -  kilka kropel aromatu waniliowego      -  1 łyżka kakao lub/ i ...      - 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych p istacji  lub      -  1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych  migdałów lub  -  1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych  orze…
Obraz

Stek wołowy z sosem gorgonzola i z zielonym pieprzem

18/07 2013
kategoria  ·    ·  
Przepis na specjalne życzenie Futrzaka - naszej zaprzyjaźnionej blogerki z Argentyny. Danie proste, szybkie do zrobienia i .... napewno nie dietetyczne, ale za to jakie smaczne :) Składniki (proporcje na dwie osoby) 2 steki z polędwicy wołowej ok 1,5cm grubości po 150 - 200 g każdy 200 g sera gorgonzola piccante  200 ml gęstej śmietany    1 łyżeczka ziaren zielonego pieprzu  grubo milony czarny pieprz só…
Obraz

Kotlety mielone orientalne - przepis od Ingalill

11/07 2013
kategoria  ·    ·  
Paweł lubi dobre jedzenie i .... eksperymenty kulinarne. Kardamonu mamy dostatek, ale brakowało nam pomysłów na dania obiadowe z tą przyprawą. Na pomoc pośpieszyła nasza koleżanka Ingalill, która na stałe mieszka w tureckiej części Cypru. W ten oto sposób, po moich niewielkich modyfikacjach, powstało nowe danie z kardamonem - kotlety mielone orientalne :) Składniki 0.5 kg mięsa  mielonego  (wołowe…
Obraz

Ryba z kardamonem z parowaru

9/07 2013
kategoria  ·    ·  
Tak, wiem totalnie mi " odbiło " na punkcie parowaru, ale nie tylko .... Paweł przywiózł z  Arabii  Saudyjskiej pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego kardamonu. Nigdy wcześniej nie używałam kardamonu jako przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu  posta  Kardamon  czyli ...  czy  ma  ktoś  jakiś  pomysł  poza  dodaniem  do  kawy  ? Jego ni…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: