Obraz

Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka

24/06 2013
kategoria  ·    ·  
Niebawem mój Wielce Szacowny Małżonek odwiedzi Kraj Ojczysty, a mnie zaczyna ostatnio brakować inspiracji kulinarnych.  Ponadto pobyt w Arabii Saudyjskiej nie sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki, więc mam niewielkie obawy, co do aktualnej tuszy Parzystokopytnego. Napisałam więc na prowadzonym przez Niego blogu o Arabii Saudyjskiej rozpaczliwego posta   Dieta dla Wielbłąda   i poprosiłam o pomoc zaprz…
Obraz

Na upalne dni - napój cytrynowo - miętowy / lemon mint juice

22/06 2013
kategoria  ·    ·  
Poniżej przepis na podpatrzony w knajpce w Al-Khobar orzeźwiający napój cytrynowo - miętowy - doskonały na upalne dni. Przepis prosty jak konstrukcja młotka, a orzeźwia i gasi pragnienie błyskawicznie Składniki  (na jeden duży kubek) sok z dwóch - trzech limonek (można zastąpić cytrynami) pół szklanki wody lód w kostkach (według uznania) 3 łyżeczki brązowego cukru pół pęczka świeżej mięty Wszystko umieśc…
Obraz

Pomarańczowy kurczak z parowaru

15/06 2013
kategoria  ·    ·  
Fascynacja parowarem jeszcze mi nie przeszła a i trochę " tłuszczyku " dobrze byłoby zrzucić, więc dziś będzie kolejny przepis na uparowane potrawy. Jako, że jestem zdecydowanym mięsożercą, to do dzis iejszych eksperymentów został wykorzystany kurczak Składniki 4 podudzia z kurczaka 1/2 łyżki skórki pomarańczowej do dekoracji Marynata 1/2 szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego świeżego imbir…
Obraz

Roti z wiórkami kokosowymi - kuchnia lankańska

12/06 2013
kategoria  ·    ·  
Ze Sri Lanki przywieźliśmy niewiele przepisów, ale być tam i nie jeść roti, to byłoby conajmniej dziwne. Objadaliśmy się roti przygotowywanymi na wszelkie możliwe sposoby. Sabeetha i Sujeewa przyrządzały je równie sprawnie, jak my robimy naleśniki. Roti to właśnie odpowiednik naszych naleśników, można jeść je jako samodzielne danie lub z nadzieniem warzywnym, mięsnym albo na słodko. Poniżej pr…
Obraz

Kefta czyli kofta - kuchnia arabska

3/06 2013
kategoria  ·    ·  
Składniki  1 kg mielonej wołowiny 1 duża bardzo drobno posiekana czerwona cebula (można zmielić w blenderze) 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bardzo drobno posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej świeżej mięty lub pół łyżeczki suszonej mięty (opcjonalnie) 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku lub pół łyżeczki suszonego ma…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: