Obraz

Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami

31/03 2013
kategoria  ·    ·  
Garnek do tajinu, służy nam nie tylko do tajinu. :) Ola wykorzystuje go praktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem.  Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi. Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami - składniki 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka 1 duża cebula  1 bardzo duża cukinia 1 papryka czerwona 3 duże suszone pomidory  olej…
Obraz

Smażona ryba z pomidorami i koperkiem

27/03 2013
kategoria  ·    ·  
Ryb nie jadam (z wyjątkiem ryby wołowej), ale Ola i owszem, zwłaszcza smażone ryby uwielbia. W związku z tym, że znalazłem na blogu Ani i Krzyśka świetny moim zdaniem przepis postanowiłem przekazać go mojej Szacownej Małżonce do wypróbowania.Przepis zdaniem Oli się sprawdził i Małżonka miała super jedzonko na obiad, choć oczywiście nie obyło się bez drobnych modyfikacji :) Przepis pochodzi z k…
Obraz

Ostry sos kokosowy - Red Coconut Chutney - Dinesh's recipies

26/03 2013
kategoria  ·    ·  
Dziś kolejny przepis od Denish'a - jeśli tak dalej pójdzie to w Arabii Saudyjskiej szybciej nauczę się gotować hinduskie potrawy, niż arabskie :) Relacje z hinduskich knajpek w Al-Khobar możecie znależć tutaj - na naszym blogu o Arabii Saudyjskiej Składniki 1 czubata szklanka wiórków kokosowych 1 lub 1,5 łyżki mielonej papryki chili 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka i 3-4 łyżki wody 4 szalotki 3-…
Obraz

Nei Choru / Ghee Rice - Dinesh's recipies

25/03 2013
kategoria  ·    ·  
Nei Choru to jedna z licznych w Indiach tradycyjnych potraw serwowanych podczas specjalnych okazji. Łatwa i szybka do przygotowania, może być traktowana jako danie obiadowe, jednak odradzam w tym przypadku korzystanie z ryżu w torebkach. Autor tego przepisu - Dinesh pochodzi z Kerali ( południowo-zachodnie Indie), więc przepis także jest z tego regionu, ale odmian Nei Choru jest wiele i w zależności od …
Obraz

Zakwas na żurek, zakwas na biały barszcz

12/03 2013
kategoria  ·    ·  
Zakwas na żurek 1 szklanka mąki żytniej razowej pół szklanki otrąb owsianych 1 litr ciepłej przegotowanej wody 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 - 3 ząbki czosnku kilka ziarenek pieprzu  piętka lub kromka chleba razowego Do szklanego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy skórkę z chleba , czosnek i przyprawy zalewamy ciepłą przegotowaną wodą i mieszamy. Naczynie z zakwasem przykrywamy ściereczką …
Obraz

Pierogi z mięsem

4/03 2013
kategoria  ·    ·  
Pierogi z mięsem wcale nie są trudne do zrobienia, ale ponieważ często pytacie o przepis więc zamieszczam go na blogu. Składniki na ciasto (około 50-60 pierogów) 500 g mąki pszennej lub tortowej 1 niepełna szklanka wrzącej wody (około 230 - 240 mililitrów) 4-5 łyżek oleju 1 jajko rozbełtane 1 łyżeczka soli Uwaga - zamiast jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne s…
Obraz

Tzatziki (cacyki, tzadziki) z koperkiem i kozim serem

2/03 2013
kategoria  ·    ·  
Tzatziki to bardzo popularny i lubiany grecki dip podawany najczęściej do dań z grilla, gyrosa, shoarmy , smażonych warzyw, zwłaszcza pieczonych ziemniaków a także opiekanego pieczywa. Składniki: 0,5 litra bardzo gęstego jogurtu typu greckiego 0,4 kg ogórka 2-4 ząbki czosnku (można dodać więcej) 1 bardzo duży pęczek koperku sól i pieprz do smaku ewentualnie kilka kropli oliwy ewentualnie jedna - dwie o…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: