poniedziałek, 2 września 2013

Paluszki drobiowe

Kolejny przepis z gatunku - "proste jak konstrukcja młotka". 
Danie szybkie, tanie i często serwowane w knajpkach na Bliskim Wschodzie, choć wywodzące się najprawdopodbniej z Pakistanu. 
Przywędrowało do krajów Zatoki Arabskiej (tak się nazywa Zatokę Perską, od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian.
Czy smaczne ?
Oceńcie sami :)

Składniki
  • 1/2 kg piersi z kurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe) 
  • 1 średnia czerwona cebula drobno posiekana 
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry 
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • 2-3 jajka - jedno do mielonego mięsa i jedno lub dwa do panierowania 
  • 2-3 łyżki bułki tartej do mielonego mięsa oraz bułka tarta do panierowania (czasami zamist bułki tartej do mięsa dodaje się mąkę)
  • masło klarowane lub olej do smażenia   
  • przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat)
  • sól do smaku
Przygotowanie
Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce (na tym etapie nie dodajemy białego pieprzu)
Do zmielonego mięsa dodać jajko, bułkę tartą i dokładnie wyrobić.
Jajko lub jajka do panierowania rozbełtać z białym pieprzem
Uformować paluszki o średnicy ok. 1,5 cm, panierować dwuktotnie w jajku i bułce tartej.
Usmażyć na złoty kolor
 
Źródło







3 komentarze:

  1. Może i proste, ale prezentują się wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!!! Mam dopiero 20 lat, a wczytałam się jak głupia. Jesteście niesamowici!!! :-D

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...