piątek, 30 sierpnia 2013

Ostry dip do mięsa i warzyw - salata hara


Salata hara (znany też pod jemeńską nazwą zhug) - to rodzaj pikantnego dipa do mięsa, ryb lub warzyw stosowanego na całym Bliskim Wschodzie
W zależności od regionu różni się on nieco składnikami, a tym samym także smakiem.
Poniżej dwie, najbardziej popularne w Al-Khobar i Jubail, wersje salata hara stosowane do pieczonych mięs i warzyw. 
Oba dipy charakteryzyją się ostrym wyrazistym smakiem.


Salata hara do mięsa i ryb 
Składniki
  • 3 posiekane pomidory 
  • 2 posiekane czerwone chili wraz z nasionami
  • 3 - 4 łyżki natki ze świeżej kolendry 
  • opcjonalnie 3 ząbki czosnku  lub  1 płaska łyżeczka mieszanki baharat  
  • sól do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze


Salata hara do mięsa lub warzyw
Składniki
  • 1 pęczek natki kolendry  
  • 1- 2 zielone chili wraz z nasionami 
  • 1- 2 ząbki czosnku  
  • 3 łyżki oliwy  
  • 3 - 4 łyżki soku z limonki lub cytryny   
  • duża szczypta kardamonu 
  • duża szczypta kminku 
  • sól do smaku 
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze
Źródło

2 komentarze:

  1. Obydwie mi się podobają, trzeba wypróbować. Dziękuję za dodanie wpisu do mojej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po naszej stronie :)
      Zapraszamy częściej, ostatnio jak widzisz króluje u nas kuchnia z Zatoki Perskiej :)

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...