wtorek, 9 lipca 2013

Ryba z kardamonem z parowaru

Tak, wiem totalnie mi "odbiło" na punkcie parowaru, ale nie tylko ....
Paweł przywiózł z  Arabii  Saudyjskiej  pokaźny zapas kawy z kardamonem i mielonego kardamonu.
Nigdy wcześniej nie używałam kardamonu jako przyprawy, więc dzielny Parzystokopytny pośpieszył mi z pomocą publikując na swoim blogu  posta  Kardamon  czyli ...  czy  ma  ktoś  jakiś  pomysł  poza  dodaniem  do  kawy  ?
Jego niezawodni Czytacze pośpieszyli jak zwykle z pomocą (za co bardzo, bardzo serdecznie dziękuję) i tak powstał nowy wynalazek kulinarny pod roboczym tytułem ryba z kardamonem.
Ale nie byłabym sobą, gdyby nie pojawiły się pewne modyfilacje :)

Składniki
  • 3 średniej wielkości filety z ryby morskiej (np. dorsz)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanego chili
  • szczypta mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • kilka bardzo cienkich plasterków cytryny
  • sól i pieprz do smaku 
  • kilka liści sałaty do dekoracji
Przygotowanie
Wszystkie sypkie przyprawy wymieszać ze sobą, posypać nimi rybę i odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki obłożyć rybę plasterkami cytryny i zawinąć w folię aluminiową.
Wstawić do parowaru na 15-17 minut
Podawać na liściach sałaty  



 



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię kardamon, ale do ryby jeszcze go nie dodawałam, to nowy pomysł do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zamiast mielonego kardamonu dać całą "główkę" czy to nie da tego samego smaku ? Przepis bardzo obiecujący :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiscie jak to polak .kardamon na ich bazarach darmocha .wiec nabral.a czasami worka piachu z pustyni nie przytargal?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Polsce też kupisz w każdym hipermarkecie za grosze, więc w czym masz problem ?

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...