środa, 1 maja 2013

Korma (kuruma) - kuchnia indyjska

Składniki
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 
  • 1 łyżeczka startego lub drobno posiekanego świeżego imbiru 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę 
  • 3 marchewki pokrojone w kostkę 
  • 1 papryczka chili drobno pokrojona 
  • 3 łyżki rozdrobnionych orzechów nerkowca 
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka zielonego groszku (najlepiej mrożonego) 
  • 1 mała zielona papryka pokrojona w paski
  • 1 mała czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 szklanka śmietany kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 1/2 łyżki curry
  • 1 pęczek świeżej kolendry do dekoracji
  • ewentualnie 500 ml bulionu warzywnego i 400 g pokrojonej w małą kostkę i podsmażonej piersi z kurczaka (wtedy otrzymamy bardzo gęstą zupę)

Przygotowanie
Na średnio rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i dusić, aż będzie miękka.
Dodać imbir i czosnek i dusić jeszcze około minuty.
Ziemniaki, marchew, papryczkę chili, orzechy nerkowca wymieszać z przecierem pomidorowym (ewentualnie dodać bulion warzywny i podsmażone mięso z kurczaka jeśli chcemy przygotować zupę)
Doprawić solą i curry. Gotować mieszając około 10 minut do czasu, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodać groszek, zieloną i czerwoną paprykę oraz śmietanę lub jogurt.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować na wolnym ogniu 15 minut.
Udekorować listkami świeżej kolendry
Podawać do kurczaka z ryżem lub jako zupę

Zdjęcie pochodzi ze strony tabelog.com

4 komentarze:

  1. trzeba będzie zrobić bo to moje smaki

    OdpowiedzUsuń
  2. kormę bardzo lubię, zresztą jak całą indyjską kuchnię, choć nie lubię jej jeść zbyt często - bogactwo smaków i aromatów czasem trzeba zminimalizować, bo co za dużo to niezdrowo.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...