12/27/2017

Lista przepisów

Dania główne
Faszerowana cukinia - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 
Gulasz wołowy z grzybową nutą - przepis do multicookerów
Kabsa (kepsa) - kuchnia arabska 
Karkówka doskonała wolno pieczona  
Karkówka na zimno z sosem tatarskim - przepis z książki "Kuchnia na plebanii"
Kefta czyli kofta - kuchnia arabska 
Kurczak w stylu marokańskim  - kuchnia marokańska 
Kurczak z cukinią i suszonymi pomidorami
Kurczak z sezamem  
Marokański kurczak z figami
Paluszki drobiowe - kuchnia arabska
Placki ziemniaczane z cebulką
Placki ziemniaczane super chrupiące
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 
Pomarańczowy kurczak z parowaru 
Stek wołowy z sosem gorgonzola i z zielonym pieprzem
Stir-fry z marynowaną wołowiną   
Tajine z wołowiny - kuchnia marokańska
Tajine z wołowiny z patelni  - kuchnia marokańska  
Tajine z kurczaka i kwaszonych cytryn  - kuchnia marokańska
Wolno duszona marynowana wołowina  
Wołowina po chińsku - kuchnia chińska
Wołowina z imbirem i pędami bambusa 
Ziemniaczane kuleczki z czosnkiem i ziołami

Zupy
Rosół mojej Żony - kuchnia polska z bliskowschodnim akcentem
Węgierska zupa gulaszowa- kuchnia węgierska 
Włoska zupa Gosi - kuchnia włoska 
Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru  
Zupa dyniowa krem z kukurydzą  
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 
Zupa krem z kalafiora z serem pleśniowym 
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną  - z serii przepisy mojej Żony
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym  - przepis z książki "Kolorowa kuchnia roślinna
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem  

Ryby

Potrawy jednogarnkowe

Coś słodkiego
Babka drożdżowa - przepis z 1963 roku
Babka drożdżowa na białkach - jak wykorzystać białka z jajek
Babka drożdżowa parzona
Babka jogurtowa
Babka herbaciana z bakaliami
Ciasteczka z mahlabem - kuchnia turecka
Om Ali - ciasto arabskie
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Pączki doskonałe (film instruktażowy) 
Placki z jabłkami 
Pijane śliwki w czekoladzie - kuchnia polska
Pierniczki miodowe Emilki
Napój cytrynowo miętowy - tak to się robi w Arabii Saudyjskiej :)
Napój z arbuza
Saudi champagne - saudyjski szampan

Guacamole - pasta z awokado - kuchnia meksykańska
Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska
Libańska mieszanka siedmiu przypraw - kuchnia libańska 
Mandi (mandy) mieszanka przypraw do drobiu -  kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Ras el hanout - marokańska mieszanka przypraw 
Salata hara (zhug) - ostry dip do mięsa i warzyw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Sosy do jajek na zimno  
Spaghetti bolognese - mieszanka przypraw
Sos chrzanowy -  z serii "przepisy starego Wielbłąda"
Sos mięsny do makaronu - kuchnia włosko - indyjska
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu, po włosku" - kuchnia włoska
Sos tahini - kuchnia arabska
Sos z awokado - do jajek i mięs 

Pierogi, paszteciki, kluski, naleśniki i farsze
Roti z wiórkami kokosowymi kuchnia lankańska
Sambousa (samosa) - pierożki arabskiekuchnia arabska i indyjska
Samosa po raz drugikuchnia arabska i indyjska
Samosa warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska"


Pieczywo
Bułki pszenne
Bezglutenowy chleb z ziaren i migdałów
Chałka 
Chleb daktylowy z orzechami - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Chleb farmerski z automatu
Chleb kokosowo-orzechowy lub kokosowo-rodzynkowy
Chleb kokosowy - wersja dla niecierpliwych
Chleb na labanie (lub maślance) - polski chleb w Arabii Saudyjskiej
Chleb markook (saj bread) - kuchnia arabska 
Chleb naan - kuchnia arabska
Chleb pita - kuchnia arabska
Chleb pita - drugi wariant, kuchnia arabska
Chleb pszenny
Chleb pszenny z automatu 
Chleb sezamowy

Pasztety, wędliny domowe i wędliny z szynkowaru
Boczek "palce lizać" z szynkowaru 
Boczek pieczony - multicooker Redmond w akcji
Przetwory
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie
Cytryny i pomarańcze w syropie karmelowym
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 
Marynowane skórki arbuza - kuchnia arabska  
Jajka gotowane w herbacie - kuchnia chińska
Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón - kuchnia hiszpańska
Korma (kuruma) - kuchnia indyjska 
Nachos - domowe znaczy zdrowe - kuchnia Ameryki Południowej
Nei Choru / Ghee Rice - kuchnia indyjska 
Sandwicze Hossama - kuchnia dla faceta 
Shoarma drobiowa - kuchnia arabska
Tacos z wołowiny - kuchnia argentyńska 
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami    
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem - wg. Susan Herrmann Loomis

Kuchenne porady

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger