Alfabetyczny spis przepisów

Dania główne

Zupy
Rosół mojej Żony - kuchnia polska z bliskowschodnim akcentem
Węgierska zupa gulaszowa- kuchnia węgierska 
Włoska zupa Gosi - kuchnia włoska 
Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru 
Zupa grzybowa - kuchnia faceta 
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną  - z serii "Przepisy Małżonki Mej Aleksandry"
Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym  - przepis z książki "Kolorowa kuchnia roślinna
Zupa z buraków z komosą ryżową i imbirem  

Ryby
Ryba z kardamonem (danie z parowaru)
Ryba z pomidorami i koperkiem - kuchnia wietnamska 
Ryba w sosie sezamowym (tajin samak bi tahina) - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Wigilijne śledzie w śmietanie
Babka z ajerkoniakiem  Batoniki owsiane pełne zdrowia  
Bezy - przepis podstawowy i bezy migdałowe
Chałwa
Chia pudding z mango i mlekiem kokosowym  
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania - kuchnia polska dla leniwych
Ciasteczka czekoladowo - waniliowe - bardzo prosty przepis
Ciasteczka o smaku Maltesers  
Ciasteczka z mahlabem - kuchnia turecka
Om Ali - ciasto arabskie
Paksam - ciastka z sezamem i kardamonem - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Pączki doskonałe (film instruktażowy) 
Placki z jabłkami 
Pijane śliwki w czekoladzie - kuchnia polska
Pierniczki miodowe Emilki
Tosty francuskie czyli tosty z chałki 
Serowe kulki w oliwie - labneh bil zayit - kuchnia arabska
Shanklish - ser suszony na słońcu
Ricotta domowa - włoski smak w polskiej kuchni

Napoje
Ananasowy napój
Karkade - egipska herbata z hibiskusa - kuchnia arabska
Kawa z kardamonem - kuchnia arabska
Kawa z wodą różaną - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej 
Koktajl na dobry nastrój - przepis z książki "Zielone koktajle. 365 przepisów
Koktajl z melona, pomarańczy i arbuza
Napój cytrynowo miętowy - tak to się robi w Arabii Saudyjskiej :) 
Napój z arbuza  
Saudi champagne - saudyjski szampan

Guacamole - pasta z awokado - kuchnia meksykańska
Kabsa - mieszanka przypraw - kuchnia arabska
Libańska mieszanka siedmiu przypraw - kuchnia libańska 
Mandi (mandy) mieszanka przypraw do drobiukuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Ras el hanout - marokańska mieszanka przypraw 
Salata hara (zhug) - ostry dip do mięsa i warzyw - kuchnia arabska z regionu Zatoki Perskiej
Sosy do jajek na zimno  
Spaghetti bolognese - mieszanka przypraw
Sos chrzanowyz serii "przepisy starego Wielbłąda"
Sos pomidorowy prosto z Włoch - przepis z książki "Po prostu, po włosku" - kuchnia włoska
Sos tahini - kuchnia arabska
Sos z awokado - do jajek i mięs 

Pierogi, paszteciki, naleśniki i farsze
Marynowane skórki arbuza - kuchnia arabska  
Jajka gotowane w herbacie - kuchnia chińska
Korma (kuruma) - kuchnia indyjskaNachos - domowe znaczy zdrowe - kuchnia Ameryki Południowej
Nei Choru / Ghee Rice - kuchnia indyjska 
Sandwicze Hossama - kuchnia dla faceta 
Shoarma drobiowa - kuchnia arabska
Tacos z wołowiny - kuchnia argentyńska - z serii przepisy Futrzaka
Verrine z purée ogórkowego z twarożkiem - wg. Susan Herrmann Loomis

Kuchenni pomocnicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...