tag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post2174052317845467588..comments2024-03-27T12:02:05.912+01:00Comments on Cztery Fajery - blog kulinarny. Proste przepisy dla każdego.: Ciastka piernikoweSaudyjskie Wielbłądyhttp://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-66676679897949915492016-12-19T00:00:37.110+01:002016-12-19T00:00:37.110+01:00Ale cudo!!!!!!
Ten boski zestaw do przystawek firm...Ale cudo!!!!!!<br />Ten boski zestaw do przystawek firmy Staub będzie idealny na wytrawne, warzywne serniczki z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie. Idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia.<br /><br />Składniki:<br />Spód:<br />- 200 g solonych krakersów<br />- 100 g masła<br /><br />Masa:<br />- 700 g mielonego twarogu<br />- 300 g ziemniaków<br />- 450 g łososia (świeżego fileta)<br />- 1 por (biała część)<br />- 3 ząbki czosnku<br />- 4 jajka<br />- 1 marchewka<br />- 1 cebula<br />- 100 g parmezanu lub grana padano<br />- 2 łyżki mąki ziemniaczanej<br />- garść kaparów<br />- sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz<br />- papryka (słodka i ostra)<br />- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku<br />- 1 łyżka drobno posiekanego koperku<br />- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki<br />- 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku<br /><br />Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno każdego ramekina tego boskiego zestawu do przystawek firmy Staub. Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać do przygotowanych ramekinów na krakersowy spód. Serniczki piec przez około 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Serniczki udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/16394577663882408689noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-32158131899656544052016-12-18T23:47:11.829+01:002016-12-18T23:47:11.829+01:00W tym cudnym zestawie do przystawek Staub przygoto...W tym cudnym zestawie do przystawek Staub przygotowałabym zapiekaną z parmezanem roladę naleśnikową z polskimi grzybami, beszamelem i zieloną pietruszką.<br />Naleśniki:<br />- 2 jajka<br />- 1,5 szklanki mleka<br />- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej<br />- 2 szklanki mąki<br />- szczypta soli<br />- olej rzepakowy do smażenia<br /><br />Do przesianej mąki dodać jajka, mleko i sól. Zmiksować i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie dodać do ciasta wodę gazowaną, trochę oleju i smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.<br /><br />Sos beszamelowy:<br />1 l mleka<br />150 g masła<br />150 g mąki<br />gałka muszkatołowa<br />sól morska<br />świeżo zmielony czarny pieprz<br /><br />Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i dolać mleko. Mieszając doprowadzić do zagotowania, dodać przyprawy i odstawić do przestudzenia.<br /><br />500 g mrożonych lub świeżych (w sezonie) grzybów (borowiki, podgrzybki, kurki…)<br />2 łyżki klarowanego masła<br />sól morska<br />świeżo zmielony czarny pieprz<br />świeża natka pietruszki<br /><br />Świeże grzyby oczyścić, mrożone w całości rozmrozić – w obu przypadkach pokroić na średniej wielkości kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku.<br />Na stole rozłożyć folię aluminiową. Usmażone naleśniki ułożyć w jednym rzędzie na „domino”, a następnie obok, nachodzący na pierwszy – drugi rząd naleśników. Powierzchnia naleśnikowa powinna mieć kształt prostokąta. Następnie na naleśniki wylać lekko ciepły, ale nie zimny sos beszamelowy i równomiernie go rozprowadzić. Podsmażone grzyby ułożyć na całej powierzchni i obficie posypać posiekaną natką pietruszki. Teraz zwinąć roladę: od dłuższej strony chwycić folię, na której leży ciasto z nadzieniem i delikatnie podnosząc do góry zawinąć całość w rulon. Roladę owinąć folią spożywczą, docisnąć i zawinąć końcówki tak jak cukierek. Odstawić do lodówki na minimum 8 godzin. Po wyciągnięciu z lodówki zdjąć folię, roladę pokroić na kawałki i pokrojone plastry rolady umieścić pod około 2-3 sztuki w wyjątkowych kokilkach z zestawu do przystawek Staub. Kawałki rolady posypać parmezanem i zapiekać około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Podawać z domowym sosem grzybowym lub śmietanowym z dodatkiem parmezanu.Aneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-45002245642365424912016-12-17T20:48:33.762+01:002016-12-17T20:48:33.762+01:00W kokilkach świetnie zapiecze się karp pod ziemnia...W kokilkach świetnie zapiecze się karp pod ziemniaczano-marchewkowym puree - to moja alternatywa dla ryby po grecku za którą nie przepada Mąż :) puree pięknie się przypieka i ma chrupiącą skórkę a karp jest delikatny i soczysty.<br /><br />Składniki na 4 kokilki:<br />mały płat karpia<br />sól, pieprz<br />2 ziemniaki<br />2 marchewki<br />gałązka rozmarynu<br />sok z połówki cytryny<br />łyżeczka masła<br />pół szklanki mleka<br /><br />Ziemniaki i marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ubijamy tłuczkiem z masłem i mlekiem na puree.<br />Karpia dzielimy na 4 części, układamy w kokilkach, posypujemy lekko solą i pieprzem, dodajemy kilka igieł rozmarynu i skrapiamy sokiem z cytryny. Przykrywamy puree i zapiekamy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. Pathttps://www.blogger.com/profile/06997927740977575087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-91565728623067552762016-12-16T12:26:58.784+01:002016-12-16T12:26:58.784+01:00Wilgotne, orkiszowe ciasta marchewkowe z kremem cy...Wilgotne, orkiszowe ciasta marchewkowe z kremem cynamonowym<br /><br />Składniki na ciasto:<br />– 3 szklanki startej marchewki<br />– 2 szklanki mąki orkiszowej<br />– 1 szklanka rodzynek<br />– 1 szklanki orzechów włoskich<br />– 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego<br />– 2 banany<br />– 3 łyżki cynamonu<br />– 2-3 łyżki ksylitolu<br />– 2 łyżki masła orzechowego<br />– 1 łyżeczka sody oczyszczonej<br />– 1 łyżeczka proszku do pieczenia<br /><br />Składniki na krem:<br />– 125g serka kremowego naturalnego<br />– 1-2 łyżeczki cynamonu<br />– 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego<br /><br />Banany obieramy, kroimy na kawałki, umieszczamy wraz z ksylitolem i masłem orzechowym w misie blendera i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji (można zrobić to widelcem). Dodajemy mąkę, olej, proszek, sodę i cynamon, ponownie miksujemy lub mieszamy za pomocą widelca, czy trzepaczki do połączenia wszystkich składników. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, bądź rozdrabniamy w malakserze. Orzechy włoskie drobno siekamy i wraz z rodzynkami oraz startą marchwią dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i porządnie mieszamy. Za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem nasze kokilki, ciasto przekładamy. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasta smarujemy z wierzchu kremem. Przechowujmy w lodówce.<br />Smacznego!Be Fit Be Stronghttps://www.blogger.com/profile/15162352089956175898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-11952329970981040402016-12-14T12:08:14.866+01:002016-12-14T12:08:14.866+01:00A jak ty je chcesz przygotować w ramekinach ?A jak ty je chcesz przygotować w ramekinach ?Saudyjskie Wielbłądyhttps://www.blogger.com/profile/13211928066147922946noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-32914857686416676842016-12-13T20:02:44.074+01:002016-12-13T20:02:44.074+01:00Tylko nie margarynę, błagam... Toż to przednie świ...Tylko nie margarynę, błagam... Toż to przednie świństwo. Mój Chłop, chemik z wykształcenia, by się ze mną rozwiódł gdybym to do domu przyniosła...Erynia w trasiehttp://www.eryniawtrasie.eunoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4570660523905837585.post-86642729238116153732016-12-13T14:37:05.644+01:002016-12-13T14:37:05.644+01:00Ja nam sprawdzony przepis na świąteczne rogacze do...Ja nam sprawdzony przepis na świąteczne rogacze do barszczu czerwonego które robiła moja babcia i teraz mama<br />Składniki:<br />200 g mąki pszennej<br />200 g zmielonego twarogu<br />125g smalcu<br />1 jajko<br />1/2 lyzeczki proszku do pieczenia <br />Sól,pieprz<br />Dodatkowo jajko do smarowania ,żólty ser<br />Wykonanie:<br />Na stolnicy wysyp przesiana make,dodaj do niej miękki smalec,zmielony twaróg na koniec wbij jedno jajko.Calosc dopraw solą i pieprzem ,dodaj tez proszek do pieczenia.Ciasto na rogacze zagnieść,wyrobione ciasto wstaw do lodówki na godz.Schlodzone ciasto rozwalkuj na grubość 2 cm podsupuj mąka.Z ciasta wycinaj gwiazdki,smaruj jajkiem i posypuj żoltym serem.Gotowe ciasteczka piec 5 moinut w 200stopniach.<br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15936339345034373662noreply@blogger.com