Dlaczego warto stosować sos sojowy

Dlaczego warto stosować sos sojowy? 

Jak wybrać najlepszy sos sojowy?

Czym jest Ponzu?


Czym jest sos sojowy?

Sos sojowy, uniwersalna przyprawa w płynie o głębokim czerwono-brązowym kolorze, przyjemnym aromatycznym zapachu i bogatym smaku jest coraz częściej stosowany jako zamiennik soli. Już kilka kropli wystarczy, aby podkreślić walory smakowe potraw, a dzięki bogactwu naturalnego kwasu glutaminowego wzmocnić i wydobyć delikatne aromaty zawarte w produktach.


Krótka historia sosu sojowego 

Sos sojowy, powstał około 2200 lat temu w Chinach. Podobnie jak wiele słonych przypraw, był stosowany do konserwowania żywności. W VII wieku chińscy mnisi buddyjscy wprowadzili sos sojowy do Japonii, gdzie znany jest jako shōyu (醤 油 shōyu). Termin "shoyu" używany jest w odniesieniu do wielu odmian sosu sojowego.
W połowie XVII wieku opracowano proces naturalnego warzenia sosu sojowego, a sam sos sojowy upowszechnił się na terenie całej Japonii. W 1661 r. produkcję sosu sojowego rozpoczął Hyozaemon Takanashi XIX, członek najstarszej z rodzin, które później zjednoczyły się, tworząc firmę Kikkoman. W ciągu pierwszego roku, mając zaledwie 20 pracowników, Hyozaemon Takanashi XIX wyprodukował 3 000 galonów (około 11 500 litrów) shoyu. W ciągu kolejnych stu lat, rodziny Takanashi i Mogi opanowały rynek sosu sojowego w regionie, a do połowy XIX wieku Noda stała się największym producentem sosu sojowego w regionie Kanto. Zamorski handel japońskim sosem sojowym zapoczątkowali w połowie XVII wieku kupcy holenderscy, ale największą popularność zyskał po II wojnie światowej.

Składniki sosu sojowego 

Naturalnie warzony sos sojowy, powstający w wyniku trwającej kilka miesięcy fermentacji, składa się jedynie z czterech składników: ziaren soi, pszenicy, soli i wody. Nie powinien zawierać w swoim składzie żadnych dodatków (m.in. takich jak karmel, mąka pszenna, kwas mlekowy, ekstrakt drożdżowy, ekstrakty ziołowe czy cukier) ani konserwantów, wzmacniaczy smaku i barwników. Wybierając sos sojowy warto zwrócić uwagę na zawartość białka, im wyższa, tym z lepszej jakości produktem mamy do czynienia. Przykładowo, jeden z najpopularniejszych w Polsce, naturalnie warzony sos sojowy firmy Kikkoman, zawiera 10g białka na 100ml i według japońskiego systemu oceny jakości sosu sojowego jest to sos klasy doskonałej

Właściwości sosu sojowego 

Pomimo dość wysokiej zawartości sodu, sos sojowy pomaga zredukować ilość soli w codziennej diecie. Niewielka ilość naturalnie warzonego sosu sojowego podkreśla smak potraw, wydobywa ich głębię i powoduje, że nie ma potrzeby dodawania soli, której nadmiar może wywoływać choroby układu krążenia i nadciśnienie tętnicze. Sos sojowy jest też źródłem witamin z grupy B, w tym witaminy B3, błonnika oraz niektórych minerałów, m.in. żelaza, fosforu i manganu. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sos sojowy stymuluje trawienie i obniża ciśnienie krwi.

Charakterystyka sosu sojowego


Istnieje wiele odmian sosu sojowego różniących się konsystencją, czasem fermentacji i smakiem. Najczęściej spotykanymi podstawowymi odmianami odmianami są ciemny sos sojowy i jasny sos sojowy.
Ten ostatni ma lżejszą konsystencję i bardziej słony smak. Często podaje się go jako dip do zanurzania kawałków gotowych już potraw. Ciemny sos sojowy ma bardziej intensywny smak i znacznie ciemniejszy kolor. Ciemny sos sojowy ulega starzeniu o wiele dłużej niż jasny.


Zastosowanie sosu sojowego 

Trudno byłoby wskazać potrawę, w przypadku której nie możemy dodać sosu sojowego. Sos sojowy jest niezbędnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Także w kuchni polskiej cieszy się coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy tym trawienie. Naturalnie warzony sos sojowy z powodzeniem zastępuje sól, może być też używany jako zamiennik maggi.
Sos sojowy dobrze komponuje się z takimi przyprawami jak czosnek, cebula i imbir, ale też ze świeżymi warzywami i owocami, i co być może zaskakujące z czekoladą, jako składnik deserów.


Czym jest Ponzu 

Dostępny od niedawna na polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi.  Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette.



Źródła:
http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php
https://www.kikkoman.pl
https://food.ndtv.com
https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Naturally-Brewed-Soy-Sauce.aspx

Komentarze

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: