Obraz

Chińska zupa bogów

24/03 2017
kategoria  ·    ·  
Chińska zupa bogów to rodzaj rosołu gotowanego z dodatkiem kostek wieprzowych. Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to  dodawanie wieprzowiny do rosołu nadal wywołuje duże zaskoczenie.  Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych smaków, które urozmaicą nasze tradycyjne potrawy. Poniższy przepis pochodzi z wydanej ponad 20  lat temu publikacji "Kuch…
Obraz

Babka drożdżowa parzona

17/03 2017
Babka drożdżowa parzona  Najlepsza babka drożdżowa na Wielkanoc. Babka drożdżowa parzona przepis na babkę wielkanocną, najlepszą babkę z ciasta parzonego.Właśnie nadchodzi czas na babki drożdżowe. Obok takich przysmaków jak makowiec zawijany na naszym stole musi się też pojawić babka drożdżowa z ciasta parzonego. Babka drożdżowa zawsze kojarzą mi się ze nadchodzącą wiosną i smakami dzieciństwa. N…
Obraz

Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker

9/03 2017
kategoria  ·    ·  
Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej moje koleżanki z compoundu - głównie te pochodzące z Indii i krajów arabskich były niezmiernie zdziwione, że nie mam ani rice cookera (elektryczny garnek do gotowania ryżu), ani szybkowaru. Dla nich te dwa urządzenia były jednymi z najczęściej używanych. Nawet koledzy Pawła - Dinesh, Shehryar, Umar Farooq, którzy często bywali u nas na obiadach namawiali mni…
Obraz

Babka jogurtowa - na Wielkanoc też doskonała

6/03 2017
kategoria  ·    ·  
Wielkanoc coraz bliżej, na stołach pojawią się wszelkiej maści baby, babeczki i babki drożdżowe. Może dla odmiany zaserwować babkę jogurtową ? Jej przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż tradycyjnych babek drożdżowych, można ją wzbogacić przeróżnymi dodatkami np. skórką cytrynową lub pomarańczową, rodzynkami, drobno posiekaną czekoladą lub suszoną żurawiną, polać polewą czekoladową, lukrem…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: