Obraz

Tarta ze śliwkami (mrożonymi)

16/01 2017
kategoria  ·    ·  
Przygotowana z kruchego ciasta tarta ze śliwkami jest jedną z prostszych, a jednocześnie daje szereg możliwości. Jako nadzienie możemy wykorzystać dowolne świeże owoce sezonowe lub mrożone (np. śliwki). Popularne są też tarty z orzechami, czekoladą lub kremem. Tarta wyśmienicie smakuje na ciepło i  na zimno, a przy tym pięknie się prezentuje. Ciekawostki: tarty były pieczone już w średniowieczu,…
Obraz

Rozwiązanie konkursu "Gotuj z Wielbłądami" i wygraj nóż szefa kuchni Zwilling Pure

7/01 2017
Stek okazał się najwyraźniej męską specjalnością. Odkąd prowadzimy bloga w żadnym z dotychczasowych konkursów nie otrzymaliśmy tak dużej ilości odpowiedzi o mężczyzn. Nie oznacza to bynajmniej, że Panie nie przesłały przepisów na swoje ulubione steki :) Najchętniej nagrodzilibyśmy wszystkich, ale jak to już bywa w konkursach zwycięzca jest tylko jeden z został nim Autor przepisu na stek skropion…
Obraz

Sernik wiedeński z rodzynkami

2/01 2017
kategoria  ·    ·  
Sernik wiedeński z rodzynkami nie jest ciastem dietetycznym, ale za to nad wyraz smacznym. Puszysty sernik wiedeński z rodzynkami jest po prostu ciastem idealnym na każdą okazję. Doskonale pasuje do popołudniowej kawy i na wystawne przyjęcie. Składniki - proporcje na formę prostokątną o wymiarach 28x19x7 cm lub okrągłą o średnicy 26 cm Jako miarki używałam szklanki o pojemności 250 ml Wszystkie sk…

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: