Makaron łączy ludzi...
W podwójnej roli - dziennikarza i blogera, w gościnnych progach Restauracji "na Skrajnej" miałam okazję spróbować najlepszej w życiu lasagne ze szpinakiem i owocami morza oraz.... ciastek z makaronu przygotowanych przez szefa kuchni Pawła Worońko.
![]() |
Makaron łączy ludzi... |
![]() |
Makaron gryczany, orkiszowy czy razowy - który lubicie najbardziej ? |
Rolę jaką pełni makaron w polskiej kuchni doskonale zobrazował genialny artysta grafik - Andrzej Pągowski, twórca plakatów do niemal wszystkich dzieł Krzysztofa Kieślowskiego, musicalu Hair i kultowego filmu "Miś".
Andrzej Pągowski, stworzył inspirujący plakat obrazujący ducha marki Makarony Polskie – opiekuńczego ducha kobiet – mam, babć, karmicielek, które troszczą się o swoich najbliższych każdego dnia.
![]() |
Plakat autorstwa Andrzeja Pągowskiego |
![]() |
Andrzej Pągowski |
- Makaron gryczany jest produktem dedykowanym osobom, dla których istotne są kwestie zdrowego odżywiania. Zawarte w nim minerały - mangan, magnez i miedź, przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dzięki niepowtarzalnemu smakowi makaron gryczany stwarza szerokie możliwości do kulinarnych eksperymentów. Doskonale smakuje z gulaszem.
- Makaron orkiszowy - jest produkowany w 100% z mąki orkiszowej, wyróżniającej się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Znany już w starożytności orkisz jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni ziarna przed chemikaliami, promieniowaniem i zanieczyszczeniami. Mąka orkiszowa jest jednym z nielicznych środków spożywczych, które nie wywołują alergii. Dzięki współczesnym badaniom naukowym wiemy, że – w porównaniu z innymi rodzajami zbóż – orkisz posiada optymalną zawartość jakościową i ilościową wszystkich składników – wysokowartościowego białka, węglowodanów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, soli mineralnych, pierwiastków śladowych (żelazo, magnez, fosfor, wapno), elektrolitów i witamin: A, E, D, B1, B2, B6. Szczególnie przyjazne dla serca i układu krążenia są znajdujące się w ziarnach orkiszu nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Pomagają one m.in. obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
- Makaron pełnoziarnisty (razowy) - produkowany z mąki z pełnego przemiału odznacza się wyższą niż w przypadku makaronów produkowanych z mąki białej, zawartością witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego m.in. za trawienie.
![]() |
Makaron łączy ludzi... |
Komentarze
Prześlij komentarz
Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych