Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Ten przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach termomiksujących, a dokładniej piernik został przygotowany w robocie Kohersen Mycook.
Również mąkę gryczaną i przyprawę do piernika zrobiłam sama, dosłownie w kilka chwil.

Piernik nie zawiera glutenu, jajek, cukru i mleka, a mimo to jest wyjątkowo smaczny. Warto zachować sobie ten przepis, bo choć do świąt jeszcze sporo czasu, to w ferworze przygotowań, możemy o nim zapomnieć.

Mam nadzieję, że i Wam będzie smakował, a użytkownikom termomikserów ułatwi życie.

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - składniki

  • 145 g kaszy gryczanej (u nas niepalonej)
  • 105 ml płynnego miodu wielokwiatowego
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 średnia cukinia (około 300 g)
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka octu
  • 3 łyżeczki kakao lub karobu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka) - przygotowanie

Kaszę gryczaną wsypujemy do naczynia głównego i mielimy na mąkę (czas 2 minuty, prędkość turbo). Po zmieleniu przesypujemy do innego naczynia i mieszamy z sodą oczyszczoną i przeprawą do piernika. Cukinie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki,wkładamy do naczynia miksującego, ustawiamy czas 20 sekund, prędkość 7. Do zmiksowanej cukinii dodajemy przesianą mąkę gryczaną, pokrojone na mniejsze kawałki śliwki, miód, kakao oraz olej kokosowy i wyrabiamy za pomocą łopatki przez 5 minut z prędkością 7–8. Po 3 min przerwany wyrabianie, dodajemy ocet, zgarniamy masę ze ścianek i ponownie uruchomiamy mikser. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra i dół) około 25 minut.
Piernik  można dodatkowo ozdobić polewą i posypać orzechami.
Smacznego :)
Seria: Kohersen przepisy

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)

Piernik gryczany (bez jajek, cukru i mleka)


Komentarze

  1. Jakie połączenie składników! Coś cudownego! Nigdy bym nie wpadła na taki pomysł .
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, wygląda naprawdę świetnie - nigdy bym na to sama nie wpadła :P

    OdpowiedzUsuń
  3. przypomnijcie ten przepis przed świętami, bo wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujacy przepis :) Tylko czy tak fajnie wyjdzie bez uzycia termomiksera ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już to sprawdzałam, z Kohersena jest bardziej pulchny :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Drogi Czytelniku - pisząc komentarz, zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *


Blog Cztery Fajery założyliśmy niemal 9 lat temu, jako naszą podręczną książkę kucharską i swego rodzaju pamiętnik kulinarny. Dziś adresujemy go do każdego, kto kocha gotować albo dopiero rozpoczyna swoją przygodę w kuchni.

Dzielimy się z Tobą tylko tymi przepisami z których sami korzystamy. Nie znajdziesz tu nic, czego nie przyrządziliśmy ani potraw, których nigdy więcej nie ugotujemy. Każdy przepis, który opublikowaliśmy, sprawdziliśmy najpierw na sobie.


Znajdziesz tutaj zarówno dania tradycyjnej polskiej kuchni, jak i przepisy z odległych zakątków świata. Bardzo lubimy kuchnię regionalną, więc i takich receptur nie mogło zabraknąć, a ponieważ oboje jesteśmy wielkimi miłośnikami kawy, to doczekała się ona osobnego działu na blogu.

Lubimy pisać, ale jeszcze bardziej lubimy, kiedy czytacie to o czym piszemy. Będziemy wdzięczni za Wasze komentarze, bo to największa nagroda na jaką liczyć może bloger.

A teraz ugotujmy coś wspólnie
Ola i Paweł

Znajdziesz nas tutaj

Znajdziesz nas tutaj: