8/13/2017

Mini serniczki na zimno z serków waniliowych

Nie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie, z których często korzystam.
Książki i poradniki kulinarne są dla mnie inspiracją do eksperymentów i ulepszania przepisów, w taki sposób, aby smakowały nam i naszym gościom. Ceramika nadaje moim wyrobom charakteru, a słodycze..... ? Te uwielbiam w każdej postaci bez wyjątku :)
Mini serniczki,  które widzicie na zdjęciu zostały przygotowane w niewielkich ramekinach. Dodatkowo ozdobiłam je serduszkami zrobionymi z malinowej galaretki.
Takie serniczki to deser uniwersalny. Szybki do przygotowania, niedrogi i bardzo smaczny.
Przepis dostałam od naszej koleżanki Sabinki, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu

Składniki
  • 5 małych serków homogenizowanych o smaku waniliowym (po około 140 g każdy)
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 36%,
  • 6-7 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w wodzie
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki owocowe (smak do wyboru), 
  • opcjonalnie ulubione owoce.
Przygotowanie
Żelatynę zalewam kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewając mieszam do czasu, aż się rozpuści. Trzeba jedynie uważać, aby nie doprowadzić do wrzenia.
Śmietanę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier puder, a na sam koniec nie przerywając ubijania, kolejno po jednym serku waniliowym. Kiedy masa dobrze się połączy dodaję żelatynę i miksuję jeszcze około minuty.
Masę sernikową przelewam do formy lub foremek i wkładam na 3 do 4 godzin do lodówki. Kiedy serniczki stężeją, zalewam je powoli chłodną galaretką, dekoruję owocami  i gotowe!
Czasami wycinam z  gotowej już galaretki różne kształty i ozdabiam każdą porcję, tak jak widzicie na zdjęciu.


2 komentarze:

  1. Co tam trendy, liczy się to co smakuje i jest sprawdzone. Przynajmniej dla mnie:-) pycha serniczki,zamawiam jedną porcję w uroczym naczynku:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zapraszamy do nas, właśnie robię doskonały włoski deser - przepis niebawem pojawi się na blogu :)

      Usuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger