8/25/2017

Idealne ciasto na pizzę

Dobre ciasto na pizzę to co najmniej połowa sukcesu, a ciasto z poniższego przepisu, zaczerpniętego z książki "Kuchnia smaków i zapachów. 300 przepisów na robota Kohersen MyCook" jest naszym zdaniem idealne - grubsze, ładniej wyrośnięte na brzegach i cienkie, chrupiące na spodzie, a przy tym  wyjątkowo smaczne.
Z takiego ciasta na pizzę byłby dumny nawet rodowity Włoch
Z poniżej podanych proporcji otrzymaliśmy pizzę, którą najadły się trzy osoby.
Na jej przygotowanie poświęciliśmy 50 minut licząc od momentu wyjęcia składników z lodówki do podania upieczonej już pizzy na stół.
To znaczniej krócej, niż czas oczekiwania na dostawę z naszej pobliskiej pizzerii :)

Składniki ciasta
  • 1 jajko
  • 100 ml wody (1 MK)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 230 g mąki (używam mąki pszennej typ 450 lub 550)
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g oliwy (czasami zamiast oliwy dodaję olej kujawski rzepakowy i moim zdaniem jest to znacznie lepsze rozwiązanie)
Uwaga: przygotowywałam też ciasto z mąki do pizzy typ 00 jednego z polskich producentów, jednak nam nie przypadło do gustu.. Zamierzam niebawem zrobić pizzę z oryginalnej mąki włoskiej - ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku

Dodatki
Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych, ale cienko pokrojonych plastrów szynki i bekonu. Dodatkowo Paweł posypał sobie swoją porcję drobno posiekaną papryczką jalapeno. To jakich użyjecie dodatków zależy tylko od Waszej fantazji.

Przygotowanie
Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując przez 10 sekund z prędkością 8, po czym przesypać do innego naczynia.
Wszystkie składniki ciasta włożyć w podanej wyżej kolejności do naczynia miksującego. Ustawić czas 2 minuty, prędkość "wyrabianie ciast".
Ciasto pozostawiam na około 15 minut w naczyniu głównym do wyrośnięcia.
Gotowego ciasta nie wałkujemy, ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek i nakłuwamy go wykałaczką.
Gotowy placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera.
Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym do 210-230 stopni (grzanie góra - dół) przez około 20 do 30 minut.
Uwaga: naszą ostatnią pizzę upiekliśmy na papierze do pieczenia, który w  naszej opinii sprawdził się znacznie lepiej, niż blachy do pizzy.

Idealne ciasto na pizzę

Idealne ciasto na pizzę


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger