7/31/2017

Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry

Proste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny pomysł na szybki i niezbyt drogi obiad.
Przygotowaliśmy, zjedliśmy i możemy ze spokojnym sumieniem zarekomendować wszystkim miłośnikom kuchni tajskiej.
Jeśli nie lubicie zbyt ostrych potraw, możecie zamiast chili dodać czerwoną paprykę.

Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Składniki:
  • około 75 dag piersi z kurczaka 
  • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
  • 1 lub 2 papryczki chili
  • 10-12 strąków zielonej fasolki
  • 3-4 liście limonki kaffir
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2-3 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • duża szczypta galangalu
Uwaga: składniki takie jak galangal, pasta curry, liście limonki kaffir, cukier palmowy można bez problemu kupić w sklepach internetowych Kuchnie Świata
Przygotowanie
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i smażę około 1 minuty. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Strąki fasoli kroję na około 3 cm kawałki, a oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki.
Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, podsmażone mięso z kurczaka i pozostałe składniki i na niewielkim ogniu gotuję, aż mięso będzie miękkie.
Podaję z ryżem.

Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry
Tajskie czerwone curry / Red thai chicken curry

1 komentarz:

  1. Kiedyś robiłam curry ale nie wyszło mi tak jak powinno. Spróbuję przygotować z Twojego przepisu i mam nadzieję, że będzie wszystkim smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger