poniedziałek, 24 lipca 2017

Kurczak z sezamem czyli tanie danie

Dziś mamy dla Was propozycję na wyjątkowo prosty do przygotowania i niedrogi obiad.
Posypany ziarnami prażonego sezamu kurczak w marynacie miodowej, nie jest z pewnością daniem wykwintnym, ale za to bardzo smacznym.
Zamiast ćwiartek z kurczaka można w tej marynacie przygotować także polędwiczki drobiowe.
Taki obiad można też przyrządzić w wolnowarze, gotując razem z mięsem, przekrojone na połówki lub ćwiartki, ziemniaki, które nabierają wówczas wyjątkowego smaku.
Więcej naszych przepisów na potrawy z wolnowaru znajdziecie tutaj 



Składniki - proporcje na dwie osoby
  • 2 duże ćwiartki z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • olej rzepakowy lub inny o neutralnym smaku do smażenia
Marynata
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub gęstego ketchupu
  • 3 łyżki oleju  (najlepiej sezamowego)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka brązowego cukru (do tej marynaty idealnie pasuje ciemny cukier muscovado)
  • pieprz i papryka w proszku do smaku
Przygotowanie marynaty - wszystkie składniki wymieszać ze sobą, cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.Olej sezamowy i cukier muscovado jest dostępny w sklepie Kuchnie Świata

Do dekoracji
  • 1 łyżka  sezamu uprażonego przez około 2 minuty na suchej patelni. Przygotowując sezam trzeba cały czas potrząsać patelnią, aby się nie przypalił.

Przygotowanie
Mięso myję, zalewam połową marynaty i odstawiam na całą noc do lodówki. Następnego smażę na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Kiedy mięso nabierze ciemnozłotego koloru zmniejszam płomień do minimum, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę jeszcze około minuty, uważając aby  go nie przypalić.
Wlewam pozostałą część marynaty, jeśli jest jej zbyt mało dodaję jeszcze kilka łyżek wody i łyżkę koncentratu pomidorowego i na średnim ogniu duszę pod przykryciem do miękkości (około 40 -50 minut).
Przed podaniem posypuję uprażonym sezamem.
Czas dla użytkowników wolnowarów
poziom low  od 4 do 6 godzin
poziom high od 3 do 5 godzin


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To zapraszamy, mogę zrobić, jak przyjedziesz :)

      Usuń
    2. Kusicielka! Będę pamiętać...

      Usuń
    3. Przecież są wakacje, więc czas znajdziesz :D

      Usuń
  2. duszę pod przykryciem do miękkości (około 40 -50 minut) - kurczaka, godzinę? ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie lubię, kiedy mięso przy samej kości jest jeszcze twarde

      Usuń

Camelkowe opowieści

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...