7/04/2017

Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków  tego wyśmienitego przysmaku:)
Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się zimą




Składniki
  • 3,5 kg brzoskwiń (waga przed wypestkowaniem)
  • sok i skórka otarta z jednej małej cytryny
  • 1,5 do 2,5 szklanek cukru (w zależności od tego jak słodkie są owoce)
Przygotowanie
Brzoskwinie wkładam na dwie minuty do wrzącej wody, odcedzam, schładzam w zimnej wodzie, obieram ze skórki i pozbawiam pestek. Obrane owoce kroję na małe kawałki, zasypuję cukrem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam na kilka godzin, aby puściły sok.
Tak przygotowane brzoskwinie gotuję na jak najmniejszym ogniu do czasu, aż owoce się rozpadną i uzyskam odpowiadającą mi konsystencję konfitur. Trzeba pamiętać, aby mieszać konfiturę, szczególnie pod koniec smażenia, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15-20 minut. 
Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką.

Metoda dla użytkowników wolnowarów
Uwaga: 
do wolnowaru Crock-pot o pojemności od 5,7 do 6 litrów mieści się około 2,5 do 3,5 kg brzoskwiń w zależności od tego jak drobno je pokroicie.
Umyte, obrane, pozbawione pestek i drobno pokrojone owoce umieszczam w misie wolnowaru, dodaję cukier i sok z cytryny. Ustawiam wolnowar na opcję low i czas od 5 do 7 godzin (wszystko zależy od tego jak miękkie są owoce) Po tym czasie zdejmuję pokrywkę, wolnowarzę jeszcze przez około 1 godziny i przekładam do wyparzonych słoików. Pasteryzuję około 15 minut.



4 komentarze:

Drukuj lub zapisz przepis

Copyright © 2014 To gotują Saudyjskie Wielbłądy , Blogger