niedziela, 23 lipca 2017

Chroń jedzenie i oszczędzaj

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione z zagranicznych wojaży przyprawy i kawa straciły swój cudowny aromat ?
W przypadku wielu produktów spożywczych i gotowych już potraw możemy przedłużyć ich świeżość i okres przydatności do spożycia, a dzięki temu uniknąć marnowania jedzenia i wyrzucania pieniędzy.
Pierwsze próby pakowania próżniowego podjęto jeszcze w XIX wieku, ale ta metoda przedłużania trwałości artykułów spożywczych upowszechniła się dopiero po II wojnie światowej. Od tego czasu udało się osiągnąć ogromne postępy w zakresie efektywności pakowania próżniowego, jako wygodnego i ekonomicznego rozwiązania dla gospodarstw domowych, a na rynku pojawiła się szeroka pakowarek próżniowych.
Wśród nich szczególnie wyróżniają się zaprojektowane w 1987 przez niemieckiego wynalazcę Hansa Kristena pakowarki - zgrzewarki próżniowe FoodSaver® - był to pierwszy na świecie masowo sprzedawany system pakowania próżniowego. Te niewielkie urządzenia, skutecznie eliminują powietrze, zapewniając tym samym lepszą ochronę żywności i przedłużając jej okres przydatności do spożycia.

Pakowanie próżniowe może nawet pięciokrotnie wydłużyć trwałość produktów żywnościowych. Pozwala również dłużej zachować ich walory smakowe i wartości odżywcze oraz zapobiega uwalnianiu aromatów i wchłanianiu zapachów innych przechowywanych w lodówce artykułów.
Poprzez usunięcie powietrza i szczelne zamknięcie pojemnika lub woreczka, zahamowaniu ulega proces utlenianie, odpowiedzialny m.in. za ciemnienie jabłek i bananów, a do zapakowanego w ten sposób jedzenia nie mają dostępu bakterie.
Pakowanie próżniowe chroni przed wysychaniem produkty wilgotne tj. mięso, sery, owoce i warzywa czy pieczywo oraz zapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy.
Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy.

Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża się trwałość zapakowanych próżniowo produktów spożywczych.
Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce

Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce
Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo
Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo
Chleb, bułeczki
2 do 4 dni
7 -9 dni
Sery twarde (cheddar, parmezan, Edam, Gouda, itp.)
2 do 3 tygodni
4 do 8 miesięcy
Miękkie owoce jagodowe (maliny, jeżyny, truskawki, itp.)
2 do 3 dni
1 tydzień
Twarde jagody (borówki, żurawiny, itp.)
5 do 7 dni
2 tygodnie
Świeże mięso (wołowina, wieprzowina, drób)
2 do 3 dni
7-10 dni
Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp.
4 do 7 dni
do 3 tygodni
Ugotowany makaron, pieczone mięso
2 do 3 dni
9-11 dni
Orzechy i nasiona
5 do 7 miesięcy
     2  lata

Produkty przechowywane w zamrażalniku

Produkty
przechowywane w zamrażalniku
Czas trwałości żywności nie zapakowanej próżniowo
Czas trwałości żywności zapakowanej próżniowo
Chleb, bułeczki
6 do 8 miesięcy
1-3 lata
Ryby
około 6 miesięcy
2 lata
Warzywa i owoce
6 do 12 miesięcy
2 lata
Mięso (wołowina, wieprzowina, drób)
około 6 miesięcy
2-3 lata
Szparagi, brokuły, marchew, kalafior, kapusta, brukselka, fasolka szparagowa, groszek, kukurydza, itp.
4 do 7 dni
2-3 lata

























-------

Zgrzewarkę próżniową FFS005X do testów udostępnił polski dystrybutor zgrzewarek
FoodSaver®

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...