poniedziałek, 5 czerwca 2017

Zielony koktajl z imbirową nutą

Dopadła nas moda na jarmuż i koktajle z jarmużem. Wszyscy go chwalą, że to zdrowa i smaczna bomba witaminowa. 
No cóż, do smaku z lekką goryczką trzeba się jednak przyzwyczaić lub dodać mu odrobinę słodyczy. Wybraliśmy to drugie rozwiązanie, wzbogacając koktajl świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczowy. Dla podkręcenia smaku dorzuciliśmy też kawałek świeżego imbiru. 
Dłuższą chwilę zajęło nam wypracowanie proporcji odpowiadających naszym upodobaniom smakowym, ale w końcu się udało.
Po zblendowaniu otrzymaliśmy gęsty, wyjątkowo zielony i pożywny koktajl. Po raz kolejny miło nas zaskoczył Breville Blend-Active Pro miksując wszystko tak dokładnie, że nie znaleźliśmy nawet małego kawałeczka liścia.  
Taki koktajl (zwłaszcza z imbirem) jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż poranna kawa, dodaje energii i z powodzeniem zastępuje śniadanie.

Składniki
  • duża garść jarmużu
  • 1 jabłko
  • około 1 cm kawałek obranego imbiru (można dodać mniej)
  • sok z pomarańczy
  • głodomory mogą dodać także bardzo dojrzałego banana, pamiętając przy tym, że jeden średni banan to około 100--120 kalorii (Paweł oczywiście dodaje jeszcze komosę ryżową)
Przygotowanie 
Wszystkie składniki umieścić w bidonie blendera i dokładnie zmiksować
Smacznego i na zdrowie ;)


  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...